Vil stille ut World Trade Center-kunst

Torild Stray foran verket «Time Warp» som er 5, 10 meter bredt og halvannen meter høyt og skal stilles ut fra 5. april.

Torild Stray foran verket «Time Warp» som er 5, 10 meter bredt og halvannen meter høyt og skal stilles ut fra 5. april. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Torild Stray jobbet i et atelier i World Trade Center. Hovedverket fra den perioden håper hun nå å vise i Bergen.

DEL

Maleren som siden 1990-tallet har studert, bodd og jobbet som kunstner i New York møter oss inne i visnings- og konsertrommet i 2. etasje på Bergen Kjøtt. Der, og i atelieret hennes litt lenger opp i etasjene, jobber hun med utstillingen som åpner 5. april. Arbeidstittelen er «Time Warp».

– Utstillingen skal bære preg av at den er her på Bergen Kjøtt. Vi tar det ut av det tradisjonelle galleriet, forteller Stray.

– Det kommer til å bli en slags organisk utstilling. Den skal vises her, i forskjellige varianter, i for eksempel konsertsituasjoner. Noe som kan forsterke opplevelsen. Ting blir flyttet på, formet om og redesignet underveis.

SAMARBEIDET MED BIT 20

Stray har allerede rukket å samarbeide med samtidsmusikkensemblet BIT 20 i Bergen. Da ble bildene hennes brukt aktivt i konserten og blant annet prosjektert på musikerne. Kunstneren, som kom til Bergen igjen i august 2012, har en åtte år lang kunstutdannelse fra Norge, Finland og USA bak seg.

Hun har også hatt flere separatutstillinger og deltatt på gruppeutstillinger i New York, men har også jevnlig stilt ut i hjembyen.

Under studietiden i USA ble hun tildelt flere stipender, blant annet et New York Times-scholarship. Hun fortsatte å bo i USA og etablerte seg med et atelier i Brooklyn.

På slutten av 1990-tallet ble Stray invitert til å jobbe i et atelier i 1 World Trade Center (nordtårnet), sammen med andre kunstnere gjennom studioprogrammet World Views.

Programmet som fant sted i bygget mellom 1997 og 2001 ble holdt av Lower Manhatten Cultural Council.

– SERIØSITETEN OG FØLELSEN

På de fire årene hvor kunstnere kunne utfolde seg i 85., 91. og 92. etasje i det terrorødelagte bygget, var drøyt 130 kunstnere en del av programmet.

Stray håper å få mulighet til å få vist hovedverket fra World Trade Center-perioden under utstillingen i Bergen. Hun finner også igjen noe av det hun savner med New York når hun jobber på Bergen Kjøtt.

– Seriøsiteten og følelsen av at huset er en stemme i seg selv her. I tillegg liker jeg at at det er så høyt under taket.

Artikkeltags