Terningkast 5: Wonder varmet i vinden

Stevie Wonder spiller akkurat nå for vel 6000 publikummere på Koengen.

Stevie Wonder spiller akkurat nå for vel 6000 publikummere på Koengen. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Stevie Wonder fikk bergenserne til å glemme vindkast og høsttemperatur i juli.

DEL

STEVIE WONDER-KONSERTEN Stevie Wonder serverte ikke bare sine aller beste låter med et fett band. Den smilende soullegenden spredte varme midt i vindkastene og kommuniserte bedre med bergenserne enn mange andre stjerner.

En 60-årig stjerne som henter frem det beste av sine hitlåter og i tillegg er et stort smil, flørter og vil ha publikum til å synge med, skaper god stemning.

Mens kjente navn som Eric Clapton og Mark Knopfler velger å la låtene gjøre jobben, fikk Stevie Wonder bergenserne til å leke med – selv om han ikke kunne se oss.

FUNKY

Den funky andrelåten «Master Blaster» gikk rett i hoftene og fikk stive norske kropper til å svinge seg. «Higher Ground» ble introdusert med «jeg vil at dere skal synge en sang for meg, en av favorittlåtene mine i år».

Dermed fikk vi Alicia Keys’ «Empire State Of Mind» i fanget. Litt senere dundret Wonders håpefulle ghettolåt «Living For The City» ut av høyttalerne som om den var skrevet i går.

Det 13 mann store bandet trøkket til. Lyden var god, og alle kunne se scenen med den naturlige hellingen på Plenen, i tillegg til storskjermen.

GROOVE

Stevie Wonder var på høyden på 1970- og inn på 80-tallet. Få av dagens unge generasjon har hørt låtene til Motown-stjernen som influerte Michael Jackson (Wonder spilte faktisk hans «Human Nature») og Prince.

Det må være litt av forklaringen på at Wonder-konserten solgte såpass dårlig, i tillegg til kleine hiter som «Just Called To Say I Love You» – og bergensere i feriemodus.

Men Stevie Wonder har alltid hatt den uimotståelige grooven han synger om i «Sir Duke», om han aldri var like hvass i tekstene som Marvin Gaye.

Og 70-tallsalbumene «Talking Book», «Innervisions» og «Songs In The Key Of Life» er klassikere. Heldigvis fikk vi mange av låtene derfra.

KRAFT

Mange kjærestepar danset ekstra tett til kjærlighetserklæringen «Isn’t She Lovely». Både 20-åringer og 50-åringer koste seg. Og Wonders datter Sophia fikk sangen, som ble skrevet til søsteren Aisha, dedikert til seg på scenen.

«Signed, Sealed And Delivered» hadde soulpondus og en kraft ingen andre som tolker den har. Så kom endelig gladlåten over alle soul-gladlåter, «Sir Duke». Da var festen godt i gang etter litt over en time.

Midt i en storslått «Free» med gospelkor satte Wonder i gang en ny sanglek med publikum, til stor begeistring.

Låten mange elsker å hate, «I Just Called To Say I Love You», ble spilt i en behagelig kort allsangversjon. Og ingen sto stille da kule «Superstition» funket opp Bergen. Sjelden har jeg sett så god stemning på storkonserter i byen.

Det var slett ikke en utdatert stjerne som inntok Bergenhus festning i går, men en 60 år ung musiker med sterke låter og mye kjærlighet å gi på to timer.

Artikkeltags