WT-festivalen på Os jubilerer

- Vi kommer til å favne bredt. Vi har egne visninger for både barnehager og pensjonister. Men filmfestivalen på Os er først og fremst en festival for folk som liker film, sier Espen Hjertaas.

- Vi kommer til å favne bredt. Vi har egne visninger for både barnehager og pensjonister. Men filmfestivalen på Os er først og fremst en festival for folk som liker film, sier Espen Hjertaas. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Onsdag går startskuddet for den tiende internasjonale filmfestivalen på Os.

DEL

Det kan virke som om festivalen er i ferd med å bli voksen.

– Vi har lært av alle feilene vi har gjort, det er derfor vi er blitt så bra.

Det sier Espen Hjertaas, som både er styreleder og direktør for festivalen.

TEKNISKE PROBLEMER: Den godt innarbeidede festivalen er et resultat av imponerende dugnadsarbeid. Alle kan noe, men ingen kan alt.

– Det er hobbyen vår, dette. Noen samler på frimerker, mens andre lager filmfestival.

Det er fem år siden Espen Hjertaas ble ringt opp fra dem som da drev festivalen. De mente bestemt at de hadde noen små tekniske problemer.

– Men de hadde ikke bare tekniske problemer. De hadde faktisk ikke teknikk i det hele tatt, forteller Hjertaas.

Lydmannen til Immortal – svartmetallbandet fra Os – ordnet opp, og har siden vært fast inventar på festivalen. I år er første gang han er direktør.

– Nytt av i år er også at vi har hentet inn litt mer faglig tyngde. Vi samarbeider med Vestnorsk Filmsenter, og det vil bli holdt både foredrag og seminarer under festivalen.

GRATIS: Men først og fremst skal det vises film. Hele 68 filmer fra 29 land vil bli vist i løpet av den fem dager lange festivalen. Og det er fortsatt gratis å se film i Fjellheim Kultursenter

– Kvalitetshevingen fra tidligere års festivaler er formidabel. Det eneste negative med å vise gratis film, er at det er en del som tror at det betyr at vi bare viser dritt, noe vi absolutt ikke gjør, sier Hjertaas til BA.

Selv om det er gratis å se film, betyr ikke det at festivalen ikke koster.

– Vi har et standardsvar til dem som spør om budsjettet vårt, og det er at penger alltid ordner seg, sier Hjertaas. Men han innrømmer at det er en av feilene de har lært av.

– Vi har måttet lære oss forskjellen på pluss og minus. Vi har gått med solid underskudd på enkelte av festivalene. Heldigvis har vi hatt lokale velgjørere, støtte fra kommunen og annonsører.

CELEBRE GJESTER: Som seg hør og bør får filmfestivalen besøk av filmskapere fra fjern og nær.

Men den svekkede kronekursen har ført til at festivalen henter færre gjester fra utlandet enn de hadde planlagt.

– Vi får besøk fra USA, Finland og Italia. Blant annet kommer den finske regissøren Timo Vuorensola. Han lager film på frivillig basis, omtrent sånn som oss, forteller Espen Hjertaas.

Artikkeltags