Ylvis: – Dette blir ingen barnekonsert

Artikkelen er over 4 år gammel

Ylvis tar ikke hensyn til at «The Fox» er blitt en slager hos barn i alderen fem til tolv år når de gjør sin første storkonsert i Bergen.

DEL

– Dette blir ikke en konsert for kidsa. Selv om «The Fox» tilfeldigvis traff de helt unge, er ikke det primærmarkedet vårt. Det vet foreldrene. Så vi kan ikke ta hensyn til at det eventuelt står små barn blant publikum. Det er bare å se på det andre vi har gjort for å vite hva det går i, sier Bård og Vegard Ylvisåker til BA.

– BARE FLAKS

16. mai er brødrene klare for sin første arenakonsert i Bergen. Med på laget er et band med gamle bergensvenner, som Tarjei Strøm, trommer, Kato Ådland, gitar, og musikalsk leder Lars Bleiklie Devik, tangenter.

Generalprøven blir i Oslo Spektrum 28. februar. Der er det allerede solgt 7500 billetter.

– Det var en konsert vi booket for to år siden. Barneboken var også planlagt lenge før «The Fox» tok av. Mange tror at musikkbransjen består av eldre menn på toppen som bestiller en verdensomspennende slager. Det er jo ikke slik. Ingen vet hva som vil treffe det store publikummet. Vi har ikke vært smarte. Vi har bare hatt flaks.

– Og nå blir det to storkonserter?

– Det har vært en travel høst. Først nå får vi tid til å tenke på konsertene. Vi sitter sammen hele gjengen, kaster baller. Repertoaret er ikke bestemt. Heller ikke hvilken gjester vi skal ha. Det må også øves mye, hevder Ylvis-guttene når BA setter seg ned med dem etter pressekonferansen i lokalene til Bergen Live.

USIKKER PÅ MER TV

Vegard har vært julen i Fana, mens Bård har vært i Oslo og snekret. De trengte en pustepause etter en høst som mangler sidestykke i norsk underholdningshistorie.

Begge påstår at de ikke helt vet hva fremtiden vil bringe.

– Slik sett kom «The Fox» som bestilt. De siste fem-seks årene har vi vekslet mellom TV og sceneshow, har hele tiden visst hva som skal skje. Nå er ingenting på plakaten, utenom de to konsertene. «Ylvis 4» er jo lagt ned.

– Det blir ikke en ny sesong med «I kveld med Ylvis»?

– Det er ikke avklart. Heller ikke hva som skal skje i utlandet. Akkurat nå blir det mest Norge. Utlandet er uansett sekundærmarkedet vårt. Revesangen har gitt oss mye oppmerksomhet. Men vi tar ikke av fordi vi tilfeldigvis har vind i seilene. Det er bedre å ta seg god tid.

– Dere ønsker også full kreativ kontroll på alt dere gjør?

– Det er viktig, ja. Vi startet egen business for å ha kontroll, ikke fordi vi er så gode forretningsfolk. Vi har funnet vår egen identitet. Den skal beholdes, understreker Bård og Vegard.

HYLENDE BESTEMØDRE

De påstår at ingenting er bedre enn å underholde en 16. mai i Bergen.

– Vi gleder oss sykt. Dette er ikke noe vi har en akademisk tilnærming til. Vi sendte Kurt Nilsen over til Plenen i fjor 16. mai for å sjekke hvordan arenaen funket. Han går god for plassen. Våren kommer til å være på sitt fineste. Og Brann skal vinne på Stadion.

– Hvordan blir publikum?

– Det viktigste er at folk hyler, ikke at det er masse tenåringsjenter på første rad. Det kan like godt være besteforeldre. Folk må være i partymodus. Vi har forsikret oss om at det blir masse plastdoer og øl i plastbeger. Det er god nok motivasjon, sier Bård og Vegard.

IKKE POPSTJERNER

Begge fremhever Rammstein som den store Koengen-opplevelsen. Pyro kan bli en del av eget show.

– Vi har en lang ønskeliste. Produsenten sier garantert nei. Så møtes vi på midten. Men alle skal forstå at vi er komikere, ikke popstjerner. Hvis publikum går fra Plenen uten å ha ledd, har vi feilet.

– Kan det bli flere konserter?

– Vi har fått tilbud fra festivaler. Får se. Må først må vi ha premieren i Oslo, se hvordan det fungerer, sier guttene.

GLEMMER TEKSTEN

Vegards store problem er å huske tekstene. Derfor må det pugges.

– Videoen til «Stonehenge» ble veldig populær etter første sesongen av TV-serien. Jeg hadde gjort låten en gang i studio. Og videoen så jeg aldri på. Plutselig skulle jeg synge sangen live. På scenen kom jeg på at jeg ikke husket teksten. Som var pinlig all den tid de på første rad kunne den, sier han.

– Vi vil ikke at du skal synge «dog goes mjau», smetter lillebror inn.

Artikkeltags