Det har gått et år siden progrock-festivalen ble arrangert for første gang, og fra torsdag til lørdag er den tilbake igjen.

– Det er veldig kjekt at vi arrangerer igjen. Det blir spennende å se om det kommer nok folk, men vi har troen, forteller festivalsjef, Robin Mortensen, til BA.

Etter å ha arrangert festivalen for første gang satt Mortensen igjen med flere erfaringer.

– Det gikk ok i fjor. Vi gikk ti tusen i minus, men ti tusen er jo ikke så ille det første året. Et slikt underskudd regnet vi nesten med. At vi skal tjene penger på sikt, det er vi ikke bekymret for, forteller festivalsjefen, og legger til: – Det tar litt tid å bygge opp en slik festival.

Mortensen hadde booket litt for mange band, noe som gjorde logistikken vrien. Ting tok lengre tid enn antatt, noe som resulterte i at lørdagens headliner, Magic Pie, ikke sto på scenen før klokken halv to. Da hadde flere allerede dratt hjem.

– Vi vil ha litt færre band i år, i tillegg til bedre planlegging. I år har vi maks fire band på en og samme kveld, kontra seks i fjor, meddeler Mortensen.

– Lagt oss i en tøff løype

Billettsalget er i gang, og to dager før dørene åpner på Garage er kun 30 prosent av billettene forhåndssolgt.

– Vi håper at vi kan komme opp i 40 prosent før vi er i gang, men det selges også mye billetter i døren, forteller Mortensen.

Han legger til at målet er å selge mellom 200 til 250 billetter totalt.

Festivalsjefen meddeler at han er svært fornøyd til nå, men frykter at timingen kan være dårlig.

– Vi har lagt oss i en tøff løype med Bergenfest rett rundt hjørnet, i tillegg til at Nattjazz og Festspillene nettopp har vært. Det er ikke sikkert folk har så mye penger igjen, og da er det naturlig at man ikke kan gå på alt.

Mange tilreisende

Progrock-festivalen drar visst nok like mange, hvis ikke flere tilreisende enn lokale til Garage.

– Progrock er en sjanger som har en universal appell. De bandene som spiller har fans over hele verden, og spiller ikke så mange konserter. Derfor reiser gjerne folk for å se dem når de først står på scenen, sier Mortensen.

Dette er også en av hovedgrunnene til at han vil arrangere en festival som dette.

– Det er viktig å gi disse bandene en scene. Bergenfest ville ikke tatt i sånne band med ildtang en gang. De vet ikke hva det går i.

Videre forteller han at de har tilreisende fra blant annet Russland, Tyskland og England.

– Til nå vil jeg tippe at det er cirka femti femti lokale og tilreisende, men i fjor var det flere tilreisende enn lokale til stede under festivalen. Jeg skulle ønske de lokale stilte bedre opp, sier han.

Skal på scenen

Et av bandene som skal spille i løpet av de tre dagene er Major Parkinson fra Bergen.

Eivind Grammersvik spiller bass i bandet, og forteller at de gleder seg til å stå på scenen. Han synes det er viktig at sjangeren progrock blir fremmet.

– Det er spennende at det er fokus på noe annet enn populær musikk.

– Hvorfor er det viktig med festivaler som dette?

– For å vise at det er mye bra som blir laget som ikke nødvendigvis er så kjent. Det er fort gjort at man forsvinner dersom man ikke har et medium, men med en festival som dette så får man et naturlig fokus.