Gå til sidens hovedinnhold

Dette har han ventet på siden barneskolen

Artikkelen er over 2 år gammel

Lasse Gallefoss har alltid visst at han vil bli forfatter. Nå debuterer han endelig med krimromanen, «Krigernes fred».

– Jeg har alltid vært glad i å skrive, forteller Lasse Gallefoss til BA over en kopp kaffe.

Helt siden han var syv år har han visst at han skal skrive bøker.

– Da jeg fikk i oppgave å skrive drømmejobben min var det forfatter jeg skrev, smiler han.

Gallefoss jobber som dokumentarfilmskaper, og har blant annet produsert TV-serien «Flukt», som stakk av med tre Gullruten-priser i 2017.

Har jobbet mye

Forfatterdebutanten forteller at det har vært veldig gøy å endelig få skrive en bok. Samtidig har det vært veldig mye arbeid.

– Det føles litt ut som jeg har skrevet boken fem ganger. Rett og slett fordi det har vært så mye redigering og endringer av plott.

Da Gallefoss begynte å skrive boken, satt han og skrev som om det var et dataspill.

– Jeg visste ikke helt hva karakterene skulle gjøre. Skrivingen var kjempemorsom, men redigeringen ble litt av en jobb. En ting er sikkert. Neste gang skal jeg ha en plan, ler han.

– Jeg er optimistisk

Forfatteren har fortsatt mye i vente, men er veldig fornøyd med opplevelsene så langt.

– Å ha det første eksemplaret av boken i hånden for første gang. Å høre Ivar Nergaard lese boken som lydbok for første gang. Jeg har allerede fått så veldig mye, forteller en blid Gallefoss, som er klar over at bokmarkedet er tøft for debutanter.

– Man vet jo at det er et tøft bokmarked, og at debutantene ikke havner øverst i stabelen, men jeg har fått høre så mye bra om boken av folk som jeg har så stor respekt for, så jeg er optimistisk.

Han utdyper at det er noe av det fine med å være i et forlag som Aschehoug, som i hans øyne er et av Norges beste krimforlag.

– Redaktøren min, Nora Cambell, har gitt ut så mange fantastiske bøker, så når hun sier at boken er bra, så tror jeg på det.

En stor forskjell

Når Gallefoss produserer dokumentarer er han bundet til å gjøre det beste ut av det han får.

– Forskjellen på å skrive en fiksjonsbok og å lage dokumentarfilm er at i fiksjonen er forfatteren gud. I dokumentar er det virkeligheten som bestemmer. I krim kan man lyve og dikte når man trenger en tvist. Alle har godt av å være gud en time hver dag, og resten av dagen jobbe med virkeligheten, ler han.

Kommentarer til denne saken