Gå til sidens hovedinnhold

Hermine (11) pendler fra Bergen til Oslo for å stå på scenen

Artikkelen er over 2 år gammel

Elleve år gamle Hermine Svortevik Oen pendler til og fra Oslo for å spille «Snøfall» på Oslo Nye Teater.

For abonnenter

Etter å ikke ha kommet med på et stykke i Bergen reiste Hermine Svortevik Oen på audition til «Snøfall» i Oslo. Her stilte hun sammen med 500 andre spente skuespillere.

Etter dag én på audition kom Hermine seg videre til neste dag. Da var det kun 66 som gjensto.

– Det gikk en stund, men plutselig ringte de fra Oslo Nye Teater og tilbød meg en rolle. Det var helt surrealistisk. Jeg ble veldig sjokkert og super glad, forteller Hermine til BA.

Vil bli skuespiller

Den elleve år gamle jenten forteller at hun alltid har likt å stå foran folk å underholde.

– Jeg begynte med teater da jeg var seks år, og siden har jeg elsket å stå på scenen. Jeg har spilt i mange oppsetninger i Bergen, som for eksempel «Putti Plutti Pott» og «Kaptein Knurr».

– Hva er det som er så gøy med skuespill?

– Det som er kult er at du kan være en helt annen person samtidig som du er deg selv. Det er veldig krevende, men opplevelsesrikt. Det er sosialt, og jeg liker å underholde og skape glede for folk. Enten de ler eller gråter så er det en veldig morsom jobb, smiler hun.

Hermine er ikke i tvil. Dette er det hun har lyst til å drive med.

– Å bli skuespiller er både drømmen og planen.

Borte fra skolen

Hermine går i sjette klasse på Fridalen skole, og har derfor gått glipp av litt undervisning når øvingen til stykket var i gang, med tanke på at det foregår i Oslo. Hun er ikke særlig bekymret for fraværet.

– Jeg tenker at nå som jeg går på barneskolen så går det fint. Skolen er jo veldig viktig, men mamma er lærer, så hun redder meg inn, ler hun.

Moren, Hege, forteller at de har hatt hjemmeskole.

– Vi har fått med oss oppgaver fra skolen. De har vært helt fantastiske. De er veldig positive til dette, og vi har et godt samarbeid. Vi ser også at det går bedre når Hermine er tilbake på skolen, for hun er mer fokusert. Hun skjønner at hun må følge med siden hun går glipp av ting når hun er borte, meddeler hun, og legger til:

– Vi gjør litt skolearbeid sammen, men da kan det gå en kule varmt. Det er nok ikke det enkleste å ha moren sin som lærer, ler hun.

Blir ikke sliten

Med all reisingen og øvingen til «Snøfall» kan det tenkes at den elleve år gamle jenten kjenner det på kroppen, men slik er det altså ikke.

– Jeg blir aldri sliten, for dette er noe jeg brenner for og synes er gøy. Jeg får bare mer energi og påfyll av å drive med teater, forteller Hermine bestemt.

Alle forestillingene til «Snøfall» er utsolgt, og det er solgt over 40 000 billetter.

– Hva tenker du om at så mange mennesker har betalt penger for å komme og se på en forestilling du er med i?

– For meg så betyr det veldig mye. Jeg blir veldig glad av det, og får mer motivasjon til å stå opp om morgenen og gjøre mitt beste på forestillingene, smiler hun.

På samtlige av Hermines 27 forestillinger er det venner og bekjente fra Bergen i salen, noe hun er veldig takknemlig for.

– Tenk at de heier på meg, lyder det fra skuespillerinnen.

Kommentarer til denne saken