Gå til sidens hovedinnhold

Skal aldri lese sine egne bøker

Artikkelen er over 3 år gammel

Monika Yndestad lanserte nylig sin nyeste bok, «Graven». – Jeg har helt panikk for å åpne bøkene.

«Graven» er den tredje boken i serien om journalisten Alice Bratt, og hennes eventyr. De to første bøkene i bokserien er «Jentene fra balletten» og «Gapestokk». Yndestad har veldig lyst til at boken skal bli lest, men ikke av henne selv.

– Aldri. Jeg kommer aldri til å lese gjennom mine egne bøker. Jeg har helt panikk for å åpne bøkene, forteller den tidligere BA-journalisten.

– Hvis jeg ser skrivefeil eller ting jeg kunne endret på kommer jeg til å ergre meg. Bøker og konfirmasjonsdresser. De passer ikke om tyve år.

Godt i gang

Yndestad forteller at bok nummer fire i serien snart er i boks. Den handler om valget i 2011.

– Det er greit å ligge litt bak i tid, så får jeg sørget for at Alice og BA aldri flytter ut av Christian Michelsens gate.

Ideene til forfatteren dukker opp over alt. Hun forteller at noen av ideene til deler av boken kom da hun jobbet i BA. Det var spesielt en sak hun strevet med, som hun ikke fikk hull på som inspirerte. Andre ideer kommer når hun går på tur.

– Jeg går på morgentur med hunden min, og mens vi er på tur leter jeg etter åsteder. Det var slik jeg fant stedene jeg bruker i «Graven».

Yndestad har også skrevet litt i Cornwall i England.

– Det er et helt fantastisk sted. Det er faktisk det samme stedet som Ole Brumm ble skrevet, smiler forfatteren, før hun fortsetter å beskrive paradiset sitt.

– Det er så fredelig. Jeg går mye på tur, og får tenkt veldig mye. Jeg har skrevet litt i Cornwall, men sannheten er så lite sexy som at jeg skriver mest hjemme på Søreide, ler hun.

Snakker med hverandre

Yndestad har latt seg inspirere av krimforfattere som svenske Åke Edwardson og amerikanske Tess Gerritsen. I tillegg til disse har hun god kontakt med andre krimforfattere fra Bergen.

– Gunnar Staalesen har vært en god læremester, og jeg har god kontakt med Jørgen Jæger. Vi snakker sammen om generelle ting, men ikke om plott, understreker hun.

– Kjenner du på konkurranse-presset fra de andre?

– Konkurranse er det uansett hva man driver med. Man vil alltid ha sterke konkurrenter. Jeg tenker ikke på hva alle andre gjør. Jeg er nødt til å skrive best mulig, og det er det jeg fokuserer på.

Kommentarer til denne saken