Gå til sidens hovedinnhold

Fra blogg til boksuksess

Med denne boken er blogger Eirín Kristiansen for første gang helt privat. – Selv vennene mine vet ikke hva som står der.

Artikkelen er over 5 år gammel

«Billiii, kom her», hører vi i det vi åpner inngangsdøren til det brunmalte Laksevåghjemmet. Nedover trappen løper en ivrig, liten hund og bjeffer i et høyt tempo mot de nye inntrengerne i leiligheten.

På toppen av trappen står eier Eirin Kristiansen og smiler stort. Lite vet Billy at vi er der fordi hans matmor har en blogg med 90.000 lesere i uken. Eller at forhåndssalget av boken hun skal gi ut 5. april har slått alle fohåndssalgsrekorder før den i det hele tatt er trykket.

Stor påvirkningskraft

Men det tar ikke lang tid før de beskyttende bjeffene glir over i gledeshopp.

– Han er veldig sosial og glad i mennesker. Alle han møter blir forelsket, forteller Eirin stolt.

Billy er en Maltipoo, en blanding av malteser og dvergpuddel. Prisen på denne sjarmøren ligger på 12.-15.000 kroner.

– Men den har kanskje steget litt i pris etter at jeg har blogget om han. Da vil alle bloggleserne ha lik, sier bloggeren og ler spøkefullt. Litt tull, men mye sannhet. Med 90.000 lesere i uken, 7000 følgere på Facebook og 171.000 følgere på Instagram har denne bergenseren stor påvirkningskraft. Og makt. Det tar hun på alvor.

– Jeg tenker ofte veldig langsiktig, prøver å kjenne på om jeg kan stå inne for det jeg skriver om ti år. Det er viktig for meg, sier hun.

 

Et kjent fjes

I en alder av 21 år har bergenseren rukket å bygge seg opp en stor blogg hun kan leve av. I over tre år har hun blogget med sitt eget navn og snart gir hun ut sin egen inspirasjonsbok. Hun er et forbilde for mange og blir gjenkjent på gaten, noe hun mener selv bare er hyggelig.

– Det er dumt hvis man hvisker og tar snikbilder, men det er utrolig koselig når folk kommer bort og sier hei, sier bloggeren.

Et kjent fjes, men derimot ikke en kjent personlighet. Bloggen hennes er ikke en arena for det intime, forteller hun.

– Jeg liker å fokusere på interessene mine. Mote, skjønnhet, inspirasjon, helse og trening. Det liker også leserne mine at jeg gjør. De savner at jeg er personlig av og til, men jeg må jo ha noe for meg selv.

Deler private fortellinger

Om hun kan verne om det private stort lenger er kanskje ikke mulig. I boken «Miss Independent» har hun blottlagt mye.

– Det har vært vanskelig å være så enormt privat. Flere ganger har jeg både grått og ledd over tastaturet. Det er noen sårbare historier som nå er blitt til verdifulle erfaringer.

Alt i boken er erfaringsbasert. Både historiene, tipsene og tankene. Eirín savnet en bok hvor hun kunne hente inspirasjon fra både mote, helse, trening og skjønnhet. Så hun skrev den like gjerne selv. Mye av budskapet med boken ligger i tanken om å tro på seg selv.

– Vi kvinner må tror på de sterke individene vi er og ikke la oss overkjøre.

Slagordet på forsiden av boken er: «Bli sjef i ditt eget liv», noe Eirín selv har blitt.

– Før var bloggen basert mye på trening og jeg var usikker og hadde få venner. Nå vil jeg beskrive meg som en selvstendig og sterk dame. Jeg vet hva jeg vil, er positiv og utadvendt.

Blogging til sin pris

Å blogge har blitt en pengemaskin. Flere titalls bloggere i Norge lever av å skrive om livet sitt, mote og skjønnhet. De får penger og oppmerksomhet for å utlevere seg selv og andre, for å reklamere og for å skrive dypere tekster eller tanker. Det er en dagbok på nett, som har blitt så uendelig mye mer. Men alt til sin pris. Det deles på blogg, Instagram, Facebook og Snapchat. De er «på» hele tiden.

– Jeg kan jobbe helt fra syv om morgenen til jeg legger meg på kvelden. Det å skrive på en bok i tillegg har vært beinhardt til tider. Jeg har stått opp klokken 05.00 nesten hver dag i ett år for å skrive. Fra fem til syv har jeg skrevet bok og fra syv og utover har det vært blogg.

– Til og med da jeg var på Norefjell på nyttårsaften måtte jeg snike meg vekk og skrive ned noen tanker til boken. Når det først kommer en tanke til meg så må jeg bare få det ned.

Holdt boken hemmelig

I ett år har hun holdt boken hemmelig. Kun de nærmeste visste om prosjektet. Da hun slapp nyheten for en uke siden var responsen overveldende.

– Det var helt surrealistisk. Tilbakemeldingene har vært fantastiske. Jeg har troen.

– Er en bloggleser også en bokleser?

Eirín tar en tenkepause.

– Jeg vil si nei i forhold til å lese romaner. Det har jeg selv aldri vært interessert i. Men denne boken tror jeg de vil like. Det viser også forhåndssalget.

– Hvorfor tror du så mange har kjøpt boken før de i det hele tatt har sett den?

– Leserne mine vet hva de får og de vet hva som fanger dem. Jeg har fått veldig god respons på blogginnlegg som kan ligne på elementer i boken tidligere.

Eirín Kristiansen

21 år fra Åsane. Bor på Laksevåg, bygger hus på Bjorøy.

Har blogget i over tre år på www.eirinkristiansen.no

5. april gir hun ut boken «Miss Independent» med slagordet «Bli sjef i ditt eget liv».

Forhåndssalget har slått alle rekorder.

 

Kommentarer til denne saken