En ung kvinne hinker seg inn på en kafe nær Støletorget. Idunn Sofie Riise var uheldig noen uker tilbake i en trapp.

– Jeg var uheldig og knakk ankelen, forteller den unge forleggeren.

Global likestilling

Riise kaller seg feminist, og det var en undersøkelse den britiske avisen The Telegraph kom med i 2017, som inspirerte henne til å starte opp det norske feministiske forlaget Zille.

– Ifølge avisen ville det ta 217 år før vi fikk global likestilling, forteller den 26 år gamle forleggeren.

Tallene stammer fra en undersøkelse gjort av World Economic Forum (WEF).

Ifølge deres undersøkelse vil ikke kvinner klare å nå mannen på økonomiske betingelser før år 2234. Ifølge undersøkelsen har gapet økt på bare ett år. Samme undersøkelse året før viste at det «bare» ville ta 170 år før man fikk global likestilling.

Idunn Sofie Riise har gitt ut en bok så langt. Hun har base i London og kommer foreløpig til å kun bruke britiske forfattere.

Den første boken heter «Liten svart bok – verktøy for kvinner i arbeid» av Otegha Uwagba.

– Målet har vært å gi ut en håndbok som forteller hvordan kvinner skal klare seg bedre i arbeidslivet.

Begynte på festivaler

Boken ble en Sunday Times-bestselger da den kom ut i fjor.

Målet til Riise er å gi ut en bok til neste år.

– Hvordan endte du opp med et feministisk forlag i London?

– Jeg jobbet frivillig på litterære festivaler rundt omkring, for å komme meg inn i bransjen. Det var på en litterær festival i Soho, midt i London, at jeg klarte å fange festivalsjefen i heisen en dag. Jeg spurte om han hadde jobb til meg, forteller 26-åringen.

Forleggeren smiler bredt når hun forteller om det. Festivalsjefen hadde nemlig ikke arbeid til bergenseren på stående fot.

– Et par uker senere sluttet en av assistentene hans, og da tok han kontakt med meg, forteller bergenseren bak Zille forlag.

Det åpnet opp for 26-åringen i London.

Siden da har hun arbeidet i flere andre forlag, og hun har klart å etablere seg som forlegger i en av verdens største byer.

Sosialt nettverk

Idunn Sofie Riise bruker sosiale plattformer på nett for å promotere seg selv. Gjennom blogg, podkast og Instagram får følgerne hennes oppleve Riises liv som frilanser og forlegger i London.

– Da jeg begynte i forlagsbransjen var jeg glad i det tradisjonsrike ved bransjen. Men den ble for inngrodd for meg, og jeg måtte gjøre noe helt nytt, forteller 26-åringen.

Hun har selv opplevd forskjellsbehandling i bransjen.

Ingen dans på roser

– Det arbeider veldig mange kvinner i forlagsbransjen, mens det finnes flest menn i toppledelsen. De fleste arbeider på «gulvet». Det er ingen dans på roser å arbeide i den britiske forlagsbransjen, forteller 26-åringen.

– Hva driver deg til å starte og holde liv i et feministisk forlag?

– Jeg føler sterkt for feminismen, og jeg tror at fokus på dette viktige temaet, vil gjøre at det går fortere før vi får likestilling verden over, sier Riise.

– Hvem har du tenkt å gi ut i bokform neste år?

– Hehe, det er en hemmelighet. Men jeg har tenkt å fortsette med å gi ut feministisk litteratur, så det blir innenfor den sjangeren, forteller Idunn Sofie Riise.