Også storebroren til den omtalte Karl Ove Knausgård, Yngve, skriver bøker. Han kommer fra Tromøya utenfor Arendal, har studert lenge i Bergen og bor nå på Voss med to barn. I 2011           ga han ut sin første bok «The Aller Værste!: Materialtretthet». Denne høsten er han aktuell med boken om deLillos og hva som egentlig ligger bak alle deres enkle, men kreative og karakteristiske tekster. foto: ingvild grendstad
Ingvild Grendstad

Knausgård fikk drømmejobben etter intervju i avisen

Da Yngve Knausgård fortalte at drømmen var å skrive bok om deLillos, gikk det én dag før Cappelen Damm ringte ham.
Publisert

– deLillos er det eneste norske bandet jeg har hatt et forhold til i 30 år, altså helt sånn grunnleggende. Det er nesten som med The Beatles, jeg blir aldri lei sangene og har fulgt dem hele veien. De er rett og slett en livsledsager.

Yngve Knausgård, storebroren til den omtalte og verdenskjente forfatteren Karl Ove Knausgård, smiler og tar en slurk av kaffen sin.

Mannen som kom til Bergen i 1985 med et ønske om å bli journalist, men som endte opp med å studere både sammenlignende politikk og medievitenskap. I senere tid har han jobbet som blant annet grafisk designer, startet eget forlag og befinner seg for tiden i Vegtilsynet på Voss.

I 2011 ga han ut sin første bok om platen «Materialtretthet» av The Aller Værste, og 5. oktober kommer den andre boken hans, «deLillos».

Musikkengasjert

Begge er bøker sterkt inspirert av hans musikalske interesse. For Yngve spiller og har spilt musikk lenge, både i Kafkatrakterne som student og i Lemen med sin lillebror Karl Ove. Sistnevnte holder det gående fortsatt, men med ny vokalist.

– Tore Renberg har trukket seg som vokalist, men vi har fått en veldig god erstatter, Annlaug Børsheim. Vi spilte nettopp inn en låt som skal være med på hyllesten til Raga Rockers i høst, sier han.

Som student i Bergen gikk han på konserter «heile tia», kan han fortelle med sin bløte arendalsdialekt.

– Altså det var jo nesten hovedbeskjeftigelsen vår. Hulen og Garage var de store scenene, i tillegg til gamle Maxime. Vi var en del på Handelshøyskolen også faktisk, der var det veldig god booking.

Gjennomgår 235 låter

Etter at Yngve fortalte om bokdrømmen sin i et intervju med Dagbladet ringte altså Cappelen Damm for å følge opp.

Yngve leverte en prosjektbeskrivelse og Lars Lillo-Stenberg (vokalist og låtskriver i deLillos journ.anm.) var veldig interessert i å være med. Yngve og Lillo-Stenberg ble sammen enige om konseptet.

– Vi satt oss ned og snakket om absolutt alle sangene de har gitt ut. Det ble en god måte å gjøre det på, for ved å snakke om alle låtene og musikken så får du tatt for deg utrolig mange ulike temaer i både Lillo-Stenberg og deLillos' liv. Når man sitter og snakker i så lang tid i strekk om musikk, låt og tekst, kommer man inn på veldig personlige ting, sier forfatteren.

deLillos

deLillos Foto:

Hele 235 låter ble gjennomgått, og samtalene dem imellom tok opptil 40 timer. Bokprosjektet har tatt cirka ett år.

– Når man får bakgrunnen for tekst og melodi så levende og nært fortalt er det veldig interessant. Når man snakker om «Tøff i Pyjamas» for eksempel, viser det seg at det er en historie bak som er fylt av angst og redsel. Historien om «Kokken Tor» er et annet eksempel på en veldig levende beskrivelse av  episoden som er grunnlaget for teksten, forteller Yngve.

– Jeg gikk nesten helt i svart

I denne omgang er det Yngve som skriver om noen andres liv og forteller deres historier. Tidligere har han opplevd å være på den andre siden, nemlig å bli skrevet om. Og det ble han i ikke mindre enn seks bind av «Min Kamp», skrevet av sin egen lillebror.

Han husker fortsatt godt den dagen bind 1 og 2 dukket opp i innboksen hans.

– Jeg gikk nesten helt i svart. Jeg var sjokkert. Det var overraskende og det var sterkt. Etter ett døgn leste jeg gjennom utkastet igjen og tenkte; men her står det jo ingenting farlig. Det er bare det å se det på trykk som er sterkt. Det var hans bok og jeg ville ikke blande meg opp i det. Så jeg sa ok, kjør på. Han skriver ikke om mitt liv, men om hans forhold til meg. Etter hvert leste jeg Yngve som en romanperson, og sånn tror jeg mange lesere har det, sier han.

Både Yngve og Karl Ove var med å stifte og driver Pelikanen Forlag. På spørsmål om hvorfor han ikke gir ut deLillos-boken på eget forlag, ler han litt.

– Å gi ut bøker på sitt eget forlag tar seg litt dårlig ut, hvor er kvalitetskontrollen da tenker jeg. Det er mye kulere at noen andre vil gi den ut, avslutter han.

Lørdag 12. september spiller deLillos på USF Verftet i Bergen.

Artikkeltags