Ti år med «Klypegjengen» som rydder etter oss andre

– Rein By fortsetter så lenge vi har solid støtte fra byrådet, bystyret, kommuneadministrasjonen og næringslivet, sier Bård A. Havneraas, – Vi plukker boss, ja – men vel så viktig er at vi gir veldig mange et tilbud til å utvikle seg. Her den harde kjernen i gjengen, f.v. Kevin, daglig leder i Rein By, Bård A. Havneraas, Knut, Anita og Ole. I bakgrunnen ligger hovedkvarteret som siden 2008 er lånt ut av Forsvarsbygg inne på Bergenhus festning. (Foto:  TOM R. HJERTHOLM)

– Rein By fortsetter så lenge vi har solid støtte fra byrådet, bystyret, kommuneadministrasjonen og næringslivet, sier Bård A. Havneraas, – Vi plukker boss, ja – men vel så viktig er at vi gir veldig mange et tilbud til å utvikle seg. Her den harde kjernen i gjengen, f.v. Kevin, daglig leder i Rein By, Bård A. Havneraas, Knut, Anita og Ole. I bakgrunnen ligger hovedkvarteret som siden 2008 er lånt ut av Forsvarsbygg inne på Bergenhus festning. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Han var arbeidsledig og fikk liten hjelp fra sosialkontoret på Laksevåg. Dessuten så han kamerater som slet og «falt utenfor». Noe annerledes var på sin plass.

DEL

Når Bård A. Havneraas ti år etter tenker tilbake, ser hva han har klart – er han ikke i tvil om at han gjorde det rette.

– I samtaler om arbeidstrening ble jeg forespeilet å gå rett ut i arbeid fra «syv til tre» fem dager i uken. På det tidspunkt visste jeg at det ville jeg ikke kunne makte.

Bosset fløt i Langeskogen

Bård snakket med andre som var i samme situasjon, slo en dag tilfeldigvis opp i BA og så en artikkel om at bosset fløt i Langeskogen.

– Kanskje kunne vi her gjøre noe, tenkte jeg – og gikk til Idar Vollvik. Han tente på ideen og ville gjerne støtte oss, og så gikk jeg til gatepresten Thor Brekkeflat. Jeg kjente han ikke, men visste han var sosialt engasjert, og så bare ballet det på seg.

Kommunen kom inn i bildet, og byråd Lisbeth Iversen likte ideen og ville gjerne være med og støtte prosjektet.

– En avtale med Samferdselsetaten og driftssjef Atle Kleppe kom på plass. Dessuten fikk vi med en del av næringslivet i Bergen, og dette var veldig viktig.

Mange av støttespillerne har vært med hele veien og bedriftene er inne med mellom 20- og 40 000 kroner i året.

– Velforeningen på Torgallmenningen, Bergen Sentrum AS og Pepperkakebyen er også blitt solide medspillere med årene. Og så må vi ikke glemme Bergen Live og alle konsertene.

I dag, ti år etter at «Klypegjengen» første gang tok runden i sentrumsgatene, har gruppen fått aksept.

En skikkelig sur og regntung januarformiddag i 2009 traff vi på denne gjengen fra Rein By på Nygårdstangen. Store mengder boss og skrot var dumpet, og Rein By rykket ut. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

En skikkelig sur og regntung januarformiddag i 2009 traff vi på denne gjengen fra Rein By på Nygårdstangen. Store mengder boss og skrot var dumpet, og Rein By rykket ut. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

– I dag er vi kommet dit hvor Rein By-gjengen ofte får en hyggelig kommentar, skryt og klapp på skulderen fra fine bergensfruer. Og gudene skal vite at der er boss nok å plukke opp.

At mange har døpt den effektive gjengen i gule jakker for «Klypegjengen» synes Havneraas er greit.

Utvidet distriktet

– Den kan vi fint leve med.

Fra de helt bynære gatene har Bård & Co beveget seg lenger bort fra sentrum.

– Vi rydder i hele Bergenhus bydel, og en dag i uken er vi på Danmarks plass/Solheimsviken. Vi er og innom grøntområdene Tennebekken, Kanadaskogen, Krohnegården, Fanafjellet og i Langeskogen hvor det hele startet for ti år siden. Vi er og i samtaler om å rydde rundt Birs mange returpunkter.

Rundt regnet hundre personer har vært innom Rein By-konseptet på disse ti årene.

– Noen har vært med i mange år, andre i lengre og korte perioder. Alle har fått sosial trening og arbeidstrening hos Rein By via samarbeid med Nav-kontorer – og vi har hatt med personer fra miljøene rundt Kirkens Bymisjon og Indremisjonen.

Artikkeltags