– Ment mer som en vekker!

Andreas Dyrdal tar selv et tak og tømmer plastbøtten etter at nordvesten har lagt igjen en solid bunt med tang og plast.

Andreas Dyrdal tar selv et tak og tømmer plastbøtten etter at nordvesten har lagt igjen en solid bunt med tang og plast. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Om den er så effektiv og betydningsfull som mange tenkte, er vi usikre på. Men «bøtten» er stadig full, og må tømmes. Alle monner drar, heter det som kjent.

DEL

Hos Bergen og Omland Havnevesen er det Andreas Dyrdal som er «fadder» for den såkalte port bin-installasjonen som har ligget og duppet innerst i Vågen ved Mathallen.

Seksjonslederen for driftsavdelingen har fulgt «bøtten» på nært hold og selv vært med å tømme den for oppsamlet boss.

Mye boss som flyter

– Tømmingen av bøtten tar litt ressurser fra avdelingen, men til sommeren er planen at sommervaktene i småbåthavnen skal står for tømmingen. Og ellers har alle på avdelingen fått beskjed om at når de kjører forbi, stikker de bortom og tømmer bøtten.

For en god uke siden da nordvesten sto på og mye overflateboss havnet helt innerst i Vågsbunnen, måtte bøtten tømmes syv ganger i løpet av én dag.

Nå er det gått to uker siden det flytende bossuget ble satt ut, og Dyrdal kan gjøre seg opp noen tenker så langt.

– Vel, erfaringene viser at – ja, vi får opp noe av plasten som flyter rundt i havnebassenget, men 70 prosent er tang. Likevel ser vi viktigheten i selve prinsippet ved å ha en slik oppsamler liggende ute, påpeker seksjonslederen.

– Verdien ligger vel så mye i påminnelsen til alle forbipasserende. Oppsamleren ligger der som en vekker for alle som går forbi. Den har forhåpentligvis en forebyggende effekt.

Dyrdal minner oss på at det denne lørdagen er den nasjonale strandryddedagen.

– Viktig påminnelse og viktig å være med på.

«Bøtten» med sin størrelse vil ikke under noen omstendigheter være det som løser problemet med boss i Vågen.

Store kostnader i kjølvannet

– Så langt har vår avdeling, driftsavdelingen brukt 120.000 kroner på det vi kan kalle bossavgifter. Alt vi får opp fra sjøen langs kaiene og i de 40 spannene vi har rundt Vågsbunnen leveres videre til Bir – og der må vi som alle andre betale, forteller Dyrdal.

– I fjor var det totale beløpet 440.000 kroner, og hvis utviklingen fortsetter, vil nok kostnadene bli enda større i år! Hverdagsheltene er våre folk og de ansatte i Bergen og Omland Friluftsråd som hver dag gjennom hele året henter opp bosset fra sjøen.

Nå jobbes det inn mot leverandøren for å finne en permanent løsning på strømtilførselen til Port Bin-oppsamleren som er et samarbeidsprosjekt mellom Bymiljøetaten, Bergen og Omland Friluftsråd og Bergen og Omland Friluftsråd.

Oppe i alt alvoret rundt plast i sjøen, finnes det og litt humor i hverdagen:

– I bøtten fant en av våre ansatte et par damesko her forleden. Men som han og sa: eieren var ikke å  se ...!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken