Gå til sidens hovedinnhold

Heller ikke fylket vil sette av penger til Sentralbadet

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter at verken Bergen kommune eller regjeringen nevnte Sentralbadet i sine forslag til budsjett for 2017, ble det stor ståhei. Nå er det ikke nevnt i fylkesadministrasjonens forslag til budsjett heller.

– Jeg vil tro at dette handler om at kommunen og fylkeskommunen nå har servet opp en ball, som de vil at staten skal «smashe» inn, sier Sven Åge Birkeland, teatersjef for BIT Teatergarasjen.

– Det er ingen dramatikk i dette. Vi er avhengig av staten, og det er der ballen ligger nå, sier Birkeland.

Positiv

Heller ikke direktør i Carte Blanche, Tone Tjemsland, tar det tungt.

– Jeg opplever ikke dette som en melding om at fylket ikke vil være med, for det synes jeg de har vært tydelige på, sier hun.

Tjemsland ser på det som positivt at Sentralbadet er nevnt i forslaget til budsjett.

– Det ville nok vært mer overraskende om de hadde klart en sum til Sentralbadet, sier hun.

Vedtas i desember

I forslaget til budsjett for 2017 skriver fylkesadministrasjonen at et skisseprosjekt er igangsatt for å avklare om det er mulig å gjøre Sentralbadet til et kulturscenehus.

Det nevnte skisseprosjektet lå klart for tre uker siden.

Videre i forslaget til budsjett skriver fylkesrådmann, Rune Haugsdal, at han vil komme tilbake til saken.

– Før regional og lokal finansiering kommer på plass må staten ta et tydelig økonomisk ansvar. Dette er foreløpig ikke klart. Kommune og fylkeskommune vil kunne ta politisk stilling til sine bidrag når Kulturdepartementet har svart på søknaden om statlig medvirkning, sier konstituert fylkesdirektør kultur og idrett, Per Morten Ekerhovd til BA.

Budsjettet vedtas i fylkestinget i desember.

Søkte lykken på Stortinget

I forrige uke dro Ekerovd, kulturbyråd i Bergen kommune, Julie Andersland og flere representanter fra BIT Teatergarasjen, Charte Blanche og DNS til Oslo for å få staten med på spleiselag.

– Hvis vi ikke får Sentralbadet inn på statsbudsjettet, kan det ende med at Carte Blanche forsvinner og BIT Teatergarasjen svinner hen. Vi er helt avhengig av å få med staten på dette, sa styreleder i BIT Teatergarasjen, Gunn-Vivian Eide, som er tidligere venstrepolitiker.

LES OGSÅ: Ingen penger til Sentralbadet: – Selvsagt svært skuffet

889 millioner

I et skisseprosjekt utarbeidet av Rambøll AS for Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune, konkluderes det med at det gamle svømmeanlegget vil kunne innfri kravene som et formålstjenlig hus for scenekunst.

Kostnadsrammen ender på 889 millioner kroner, og inneholder også tomtekostnaden, finanskostnader og en usikkerhetsvurdering på 25 prosent.

Julie Andersland, kulturbyråd i Bergen kommune, skrev blant annet i sin søknad til Kulturdepartementet at hun ønsket tilskuddsandel på 1/3 av kostnader knyttet til ombygging og tilrettelegging.

Kulturbyråd Julie Andersland (V) var klar i sin tale til Hordalands-benken på Stortinget: hun er bekymret for å miste Carte Blanche, og at BIT Teatergarasjen, som for tiden er husløse, skal forsvinne.

– Vi mister noe av det nyskapende og det som gjør at vi ligger et hakk foran internasjonalt. Vi trenger signaler fra staten om at de er med på prosjektet, for vi har ikke råd til dette alene, sa Andersland.

Kommentarer til denne saken