Nå handler det om sommer

Glad gjeng besørger for blomsterleden i Teaterparken, F.v. Babokar Nidje, Eirik Espeland, Helge Leine og Kawkaw fra Bymiljøetaten. Visne planter fraktes bort til kompostering og løk tas opp. Samtidig gjøres unna forberedelsene til et nytt flott blomsterbed Her foran DNS. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Glad gjeng besørger for blomsterleden i Teaterparken, F.v. Babokar Nidje, Eirik Espeland, Helge Leine og Kawkaw fra Bymiljøetaten. Visne planter fraktes bort til kompostering og løk tas opp. Samtidig gjøres unna forberedelsene til et nytt flott blomsterbed Her foran DNS. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Da vi stakk innom Teaterparken i fjor oktober, skulle blomsterløk i jorden. Hele 5500 stykker. Målet var at de skulle spre fargeglede ut på vårparten. Det gjorde de – til gagns!

DEL

Det var Wenche S.A. Sponevik og Linda Raftevoll fra Bymiljøetaten som hadde sørget for at løkene kom i jorden.

«Dagen derpå», 18. mai i år, er vi igjen i parken for en liten kikk.

I norske nasjonalfarger slår fargeprakten imot oss.

Enda en måned senere: alt virker så trist, alle forglemmegeiene er glemt – og er allerede over i de visnes rekker.

Humørfylt gjeng

Humør og fargeglede besørges av en firemann-sterk gjeng.

De fire gulkledde er satt til å fjerne alt som en gang var så pent.

– Her var perleblomster, tulipaner og forglemmegei, forteller Eirik Espeland i det han løfter opp enda en løk som skal bort.

Rundt Musikkpaviljongen er man ferdig med å ta opp løk etter visne blomster. Tulipanene som sto så rake, har for lengst tatt kvelden.

I den grønne aksen, som strekker seg fra Teaterparken ned øverste og nederste del av Ole Bulls plass, er Anne Berit Storheim «blomstersjef».

– I disse dager tar vi opp alle blomsterløkene, og planter sommerblomster. Arbeidet fullføres i løpet av neste uke.

Nettopp disse første ukene av den første sommermåneden betyr over og ut for våren i byens parker.

Det byttes fra vår til sommer, og årets sommerblomster i Teaterparken blir en samplanting av sortene Verbena og Salvia – og i fargene rosa og blått.

Om det nå er litt ubeplantet og kjedelig rundt Musikkpaviljongen, vil det om kort tid igjen være et blomsterbilde som garantert blir en fryd for øyet.

I anledning det kommende Sykkel -VM om tre måneder, skal nasjonalfargene nå fremheves.

På egen risiko

Ved Ole Bull-statuen kommer det flittigste med innslag av stauder i nasjonalfargene. Ved Musikkpaviljongen blir det tradisjonen tro et mangfold av sorter og farger. Og rundt Lille Lungegårdsvann kommer det gul og oransje tagetes.

– Vi får hvert år spørsmål om det er lov å forsyne seg av blomsterløkene som vi tar opp og skal kaste. Til dette svarer vi at en må gjerne forsyne seg, men på eget ansvar, forteller Anne Berit Storheim.

Bakgrunnen er at når mange bergensere oppdager hauger med løk som skal kastes, vekkes instinktet om gratisløk til bruk i egen hage.

– Grunnen til at vi sier ifra, er at en risikerer å spre plantesykdommer/sykdomsorganismer som følger med. For tulipanløk gjelder dette spesielt nematoder. Vi forbyr altså ikke publikum å ta med seg blomsterløk, når de går forbi, men kan ikke oppfordre dem til å forsyne seg.

Artikkeltags