Gå til sidens hovedinnhold

Ufarliggjør staten med designprosjekt

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag åpnet Raff Designuke, som varer ti dager til ende på ulike visningssteder i Bergen sentrum.

Ingrid Rundberg er en nyutdannet designer og åpnet fotoutstilling i foajeen til SkattVest i Jonsvollskvartalet fredag.

Det noe uvanlige lokalet har en heller samfunnsnyttig bakgrunnshistorie. For da Rundberg skulle gjøre sitt mastergradsarbeid til Kunst og Designskolen, måtte det utarbeides en problemstilling. Da sto det klart for henne at det måtte dreie seg om staten og det grå byråkratiet. Det er noe alle har et forhold til, og som ingen kommer utenom. Hun innså at langt fra de fleste kan ha et nokså anstrengt forhold til kommunale etater.

Hun ønsket å komme bak fasadene, og presentere menneskene på innsiden.

– Jeg ønsket å føle på mitt og andres forhold til staten. Se på hvordan det påvirker hverdagen til enkeltmennesker, sier Rundberg.

Hun designet derfor en konstellasjon som kunne invitere til tanke og refleksjon om ens personlige forhold til staten, og samtidig få se at de som er på andre anden av telefoner og brev, slett ikke er så gale som sitt rykte.

Kjente på egne følelser

Det hele begynte da designeren sto og skulle åpne posten som inneholdt skatteoppgjøret. Da skjønte hun hvor ambivalent forhold hun selv og andre har til etatene.

– På den ene siden blir vi stresset av sånne brev, men uten staten hadde vi ikke hatt skoler, leger og tannleger, sier Rundberg.

Derfor begynte hun sin ferd mot å ufarliggjøre staten. Med en god porsjon skepsis kontaktet hun konstituert regionsjef Arnljot von Mehren, presenterte sine tanker og ideer, og ble møtt med åpne armer.

– Ja, for vi ønsker også å bli ufarliggjort, så for oss er dette vinn – vinn, sier von Mehren.

Etaten stilte derfor opp med folk og ressurser. Blant materialet Rundberg fikk tilgang til, var en instagramkonto med bilder av de ansatte. Fra disse plukket hun ut 15 smilende og åpne portretter, og stilte dem ut under navnet «Jeg er staten».

– Disse bildene beviser at det er mennesker som jobber her. Hardt arbeidende, varme mennesker, som kunne vært naboen din, sier Rundberg.

RAFF- design nominert

Utstillingen ble først stilt ut ved hovedbiblioteket i mars, og altså nå i etatens lokaler, frem til november. For utstillingen er Rundberg, som én av fire, nominert i klassen «årets nykommer» under Raff – designuken, som går av stabelen i Bergen denne uken. Bare å være nominert oppleves som stort for designeren.

– Ja, selvsagt. Det er en enorm bekreftelse fra miljøet, så det er helt fantastisk, sier hun

Det går da heller ikke upåaktet hen at det er en Raff-deltaker som stiller ut i Jonsvollskvartalet.

Designukens gule plakater står godt synlig ved begge inngangsdørene. Så om publikum ankommer fra bussene, bybanen eller til fots, om det gjelder skatteoppgjør, navneendring eller trening hos Barrys Bootcamp, er det ikke mulig å misse budskapet; De 600 personene som tjener til livets opphold i bygget, er bare vennlige, imøtekommende mennesker.

De er staten, mener Rundberg.

Kommentarer til denne saken