Det er stille utenfor på skolegården til Fana gymnas. De fleste elevene har juleferie. Men bråket fra skolens dyp – nede i gangene og den gamle gymsalen tyder på at det er alt annet enn dødt der inne – ennå.

Jentene er samlet på den ene siden. Guttene på den andre. Det 30 år gamle stykket «Glease», basert på den legendariske dansefilmen «Grease» står på plakaten som det kanskje siste teaterstykket i skolens historie.

Om ikke Fana private gymnas klarer å leie skolebygget da.

FIKK DU MED DEG? Fana gymnas kan leve videre i private hender

Kom hit for teateret

Emma Lund, som spiller Solveg i «Glease» søkte seg til Fana gymnas nettopp for teateret.

Sammen med Sander Traae (18) spiller hun en av to hovedroller i stykket.

– Det er spesielt å vite at dette kanskje er siste gang. Miljøet her er unikt, sier 17-åringen til BA.

ana skoleteaters historie

  • Den gamle teatertradisjonen ved Fana Gymnas, eller Fana Kommunale Middelskole som det het frem til 1965, er først og fremst knyttet til én person: Lektor Harald Nome, ansatt ved skolen fra 1936. I 1938 fikk han ansvaret for byggingen av en scene i guttenes gymsal. Da det så oppsto et ønske både blant elever og i administrasjonen om å lage en oppsetning, var det Nome som fikk i oppdrag å velge det første stykket, og valget falt på studentkomedien «Ingvald Enersen». Forestillingene fant sted i 1939, og ved siden av Nome var det 17 år gamle Kjell Stormoen som kan tilskrives æren for suksessen med forestillingene den gang - gymnasiasten ble skoleteaterets første instruktør.
     
  • Allerede neste skoleår var det duket for teaterets første Holberg-oppsetning, «Henrik og Pernille». Under krigen som fulgte de neste fem årene, lå derimot skoleteateret brakk. I den første perioden etter krigen var Sigmund Torsteinson instruktør, og det var i disse årene at blant annet Harald Tusberg sto frem på skoleteaterets scene. Skoleteateret må etter hvert ha opparbeidet seg et solid rennomé i denne perioden, for foran skoleåret 1957-58 skjenket kommunen en helt ny scene til teateret, da det var dags for å skifte ut «den gamle fjelebod».
     
  • 1960-tallets Fana Skoleteater har i ettertid blitt mest kjent for å være Helge Jordals teatervugge, men rommet selvsagt mye mer av talenter og suksessforestillinger.
     
  • I 1972 oppsto en uenighet om hva som skulle fremføres. Skolen ville sette opp den relativt uskyldige musikalen «Kiss Me Kate», mens de fleste elevene ville spille «Landturen», en svart komedie av den radikale dramatikeren Fernando Arrabel. Konflikten ble så stor at det hele endte med at ingen stykker ble valgt – i stedet ble teateret nedlagt, og både lokalpressen og riksavisen VG rapporterte om saken. Det ble dermed en trist slutt på det tradisjonsrike teateret.
  • I 1986 tok daværende elev Lene Løtvedt initiativ til et nytt skoleteater, og manusforfatter og instruktør Espen Wold laget bygde-parodien på «Grease», «Glease». Med dette startet en ny tradisjon på teateret, der man årlig fremførte spesialskrevete historier, ledsaget av velkjent musikk. Musikalkomedien var født, og kommet for å bli, i Fana. Den årlige forestillingsperioden ble lagt til januar, noe som resulterte i en intensiv oppkjøringsuke i juleferien - den såkalte intensivuken. Her deltar alle teaterets ulike grupper – det vil si skuespillere, orkester, scenearbeidere, sminke- og kostymegruppen, teknikerne, PR, arrangementsgruppen og styre, for å komme i mål til nyårets premiere på Fana Skoleteater.
     
  • Kjente navn som har hatt sin første suksess på Fana skoleteater er: Harald Tusberg, Helge Jordal, Anders Dale, Jon Bleiklie Devik, Christoffer Schjelderup, Calle Hellevang-Larsen, Øyvind Rafto, Vegard og Bård Ylvisåker, Katrine Dale, Grim Moberg og Ole Reinert Berg-Olsen.

Sander synes hele nedleggingssituasjonen bare er trist.

– Du finner ikke en slik gruppe noen andre steder i Bergen. Det er utrolig trist at en ikke ser viktigheten av teateret, sier 18-åringen.

Vil imponere

Da BA intervjuet instruktørene Erik Skutle og Jacob Mæhle, sa Skutle følgende om situasjonen:

– Det er en viss spenning blant skuespillerne. Nedleggingsspøkelset er en x-faktor i det hele.

Emma Lund mener skoleteaterets medlemmer er supergiret på å imponere i det som kanskje blir historiens siste akt.

– Hele gjengen er skikkelig pumpet opp. Vi vil gjøre dette skikkelig bra, sier hun.

– Det er klart vi får lyst til å kjøre på og vise hva vi kan. Det er viktig både for oss og for alle som har vært før oss, sier Sander Traae.

Årets stykke har vært en positiv utfordring.

– Det er masse sang og dans. Utfordrende, ja, men utrolig gøy, sier Emma entusiastisk.

LES OGSÅ: Fana skoleteater kan leve videre 

Samholdet

Det er vanskelig for duoen å beskrive det samholdet teatergruppen får, men begge beskriver intensivuken som spesiell på mange måter.

– Skuespillerne får ekstra kontakt med hverandre denne uken. Alle som arbeider for å få teaterstykket klart til premieren jobber så tett at bånden knyttes for livet, sier Traae.

– Alt går etter planen

Instruktørene Skutle og Mæhle føler de har kontroll på jubileumsstykket.

– Det går etter planen. Vi er veldig giret på å vise de politiske beslutningstakerne at dette er en kulturinstitusjon av høy kvalitet, sier Mæhle.

Skutle er glad intensivuken er i gang.

– Alle sier de er veldig motiverte til å gjøre sitt beste i år. Vi kommer til å gå ut med et stort smell, sier Høyrepolitikeren og smiler.

Mens skuespillerne har fått beskjed om å hvile så mye de kan, har resten av teatergjengen jobbet tolv timer hver dag for at alt skal være klart til premieren – eller premierene.

Den 8. januar spilles det nemlig en spesialforestilling for skoleteaterets tidligere medlemmer. Lørdag er det klart for den ordentlige jubileumspremieren.

– Det er en heftig vilje i denne gjengen, sier Jacob Mæhle.

Dermed vil kanskje skoleteaterets stykke fra 1995 stå spikret tilbake når teaterdørene lukkes for alltid:

«Den siste vilje».