– Dette er helt fantastisk. Vi har allerede satt i gang prosjektet, men med disse midlene er det klart at det gir oss helt andre muligheter, sier Frøydis Moberg i Fargespill.

Tildelt 1,3 millioner

Fargespill ble lørdag ettermiddag overrasket av Gjensidigestiftelsen, som hadde med seg en sjekk på 1,3 millioner kroner til etableringen av Fargespill Oslo.

– Det har vært et fantastisk dugnadsprosjekt og en arena som formidler alle mulige kulturer. Vi mener at det er viktig at flere får oppleve dette, sier Even Søfteland, tillitsvalgt Gjensidigestiftelsen.

I norske og svenske byer

Det hele startet i 2003. Ole Hamre fikk i oppdrag å lage flere innslag, som skulle sys sammen med Bergen Kulturskoles forestilling «Mosaikk», under Festspillene i Grieghallen. Med seg fikk han Sissel Saue.

Med utgangspunkt i Festspill-forestillingen, begynte Saue og Hamre å legge rammer for en forestilling de har gitt navnet «Fargespill».

Siden den gang har det gått i ett.

Fargespill, samt søstermodellen «Flere Farger», finnes i dag i en rekke andre byer, både i Norge og Sverige. Dette gjøres i samarbeid med Norsk Kulturskoleråd, som lisensierer konseptene gjennom kontaktnettverket.

I Kristiansand, Larvik, Trondheim og Ålesund finnes Fargespill. Flere Farger finner man i Aukra, Bodø, Finnsnes, Florø, Halden, Hemne, Kvam, Oppdal og Sarpsborg, pluss i de svenske byene Arvika, Hagfors og Karlstad.

Nå utvider Stiftelsen Fargespill et distriktskontor, og det skjer i Oslo.

Til hovedstaden

Planen med distriktskontoret i Oslo, er at de skal jobbe opp organisasjonen og kompaniet. Alt styres fra Bergen.

– Det er klart at for Fargespill som organisasjon er det viktig at vi vokser og viser at konseptet vårt er overførbart. Men akkurat Oslo er spesielt, for det er den byen i Norge som tar imot flest asylsøkere og flyktninger. Utenfra kan det kanskje se ut som at byen på en måte er delt, og det er nettopp derfor Oslo trenger Fargespill, sier Frøydis Moberg, og legger til:

– For oss er det viktig å bevise at Fargespill også kan fungere i en så stor by, selv om vi vet at det vil bli en stor utfordring.

Fargespill, som i 2017 er en egen post i statsbudsjettet, har et budsjett på drøye 10 millioner kroner neste år.

– Økonomisk trygghet i bunn, gjør at vi kan satse stort over nyttår, sier Moberg.