Hvordan lykkes som ung artist? Morten Harket har svaret

Morten Harket serverte gode råd til unge musikere, og ga smakebiter fra den nye boken «Hjemkomst: Morten Harket 1993-1998». Foto: Skjalg Ekeland

Morten Harket serverte gode råd til unge musikere, og ga smakebiter fra den nye boken «Hjemkomst: Morten Harket 1993-1998». Foto: Skjalg Ekeland

Verdensstjernen Morten Harket (60) serverte gode råd på Vill Vill Vest.

DEL

Musikkbransjefestivalen Vill Vill Vest kunne i august annonsere at årets spesielle gjest til konferanseprogrammet var ingen ringere enn poplegenden Morten Harket.

En lang kø vitner om at det er mange som ønsker å kapre et av de 138 setene på «Morten Harket in conversation» på Litteraturhuset.

God trio

Morten Harket sitter mellom musikkjournalist Audun Vinger, og forfatter Ørjan Nilsson, som også er kulturjournalist i BA.

Denne uken kom boken «Hjemkomst: Morten Harket 1993-1998» skrevet av Nilsson ut, til både hyllest og slakt fra anmeldere.

Den siste uken har de møtt fanskaren til Harket, som har reist fra Russland og Brasil til Oslo for å høre duoen snakke i en time, på norsk.

Nå har turen kommet til Bergen, på engelsk.

Ville finne seg selv

Boken tar for seg årene der a-ha er på pause, og Morten Harket er i gang med solokarrieren.

Harket forteller om øyeblikket han forsto at det spøkte for a-ha. Han beskriver det som at de ble truffet av et tog som ikke stoppet.

– Vi sto på scenen i Rio de Janeiro 1991, og det var publikumsrekord, nesten 200 000 mennesker. Jeg går på scenen og registrerer ikke så mye, det var rørende å se alle, men hvor er jeg i dette? sier Harket, og legger til det ble en milepæl, han skjønner at noe er feil.

– Var du og de andre i a-ha klare for suksessen? spør Vinger.

– Vi var det, men ikke omstendigheten av det, svarer Harket.

Han begynner å riste i dressjakken til Vinger.

– Berømmelse er som dette, det stopper aldri, sier Harket, og rister videre.

Han forteller at han måtte finne ut hvem han var, på 1990-tallet.

– Jeg sluttet å snakke, bare lot ting skje, det er det tøffeste jeg har gjort, og det er mye av det Ørjan skriver om i boken, sier Harket.

Vi får en smakebit: Harkets brennende politiske engasjement for Øst-Timor- som ledet frem til en nobelpris(!).

Hvordan lykkes som artist?

– Hvordan skrive den gode sangen? Ører spisses i salen.

– Du må se det minste, ingenting starter stort, jeg tror det som identifiserer en god sang er karakter, som gjør at den skiller seg ut fra andre, når jeg har skrevet skjer det når det skjer, du må bare fange det der og da, slik at du ikke glemmer det, lyder det korteste svaret fra Harket under samtalen, så langt.

– Har du noen råd til unge fremstormende artister? spør en ung mann.

– Bli eldre, skyter Harket fra hoften, til høy latter. Før han legger til:

– Begynn med å stole på deg selv, der vil du finne det.


Artikkeltags