– Da bildet kom opp på storskjermen i Oslo Konserthus i februar, brøt det ut spontan latter i salen.

Frilansjournalisten og fotografen fra Bergen er stolt, når han forteller om denne spesielle februarkvelden i hovedstaden.

Øysteins bilde var nemlig blant de ti nominerte til prisen «Årets turbilde i Norden 2017» i den prestisjetunge konkurransen i regi av magasinet Natur & Foto og National Geographic.

I prestisjefylt finaleheat

Det er ikke alle forunt å komme med til finaleheatet i Nordic Nature Photo Contest.

Det gjorde Øystein Skålevik – og det med et eventyrlig motiv. Fotografiet gir assosiasjoner til eventyrbildene til Theodor Kittelsen.

– «Trollet» står jo inne i skogen, og vi så det først fra feil side, for å si det sånn. Nysgjerrige som vi er, gikk vi nærmere – og kom så på rett side.

I juryens begrunnelse het det:

 «Som hentet ut fra et Askeladden-eventyr. Et fornøyelig bilde som får deg til å smile. Noen ganger lønner det seg å gå på gjengrodde stier ».

Også Øysteins samboer, Mai Isaksen (62), er en utrolig naturfotograf – og det var hun som fikk æren av å hilse på trollet.

Naturelskerne sverger begge til Leica, og opererer med flere typer kamerahus og objektiver. Kun det beste er godt nok, og som Mai forklarer:

– Fordelen er at du kan beskjære et bilde og det blir bra likevel.

For de to er naturfotografering en livsstil. Øystein, oppvokst på Kronstad – og Mai, fra Hammerfest trives best langt unna byens kav og mas.

– Men jeg liker også å ta bybilder, når vi er på ferier, påpeker Mai.

Saken fortsetter under bildet.

Deres interesse for naturen, gjenspeiles også i deres billedsamlinger som de nå ønsker å dele med andre. Samlingene består av rundt 10 000 bilder

Øystein har i alle år vært opptatt av Byfjellene, og Bergens Skog – og Træplantningsselskap står hans hjerte nær.

Alle velkommen inn

Skogselskapet har nå stilt våningshuset fra 1700-tallet til disposisjon for en salgsutstilling av naturbildene.

– Når vi nå selger et bilde, betaler vi samtidig et års medlemskap i Skogselskapet for kjøperen.

Med motiver fra Byfjellene, Hardangervidden, Haukeli og Kjosfossen i Flåmsdalen ønskes turfolket velkommen inn for en titt og en liten prat.

–Tolv store bilder og en del mindre har vi plass til. Alle på lerret, forklarer Øystein som sammen med Mai blir å finne her i det de selv kaller NaturfotoGalleriet.

– Så ofte som mulig, fra 1200 og utover, lørdager og søndager også.