En viktig veteranmarkering

I strålende solskinn møttes 85 veteraner fra Tysklandsbrigadene på paradeplassen på Bergenhus i går formiddag. I forgrunnen veteranenes fremste talsmann i over 30 år, Olav Jørgen Olsen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

I strålende solskinn møttes 85 veteraner fra Tysklandsbrigadene på paradeplassen på Bergenhus i går formiddag. I forgrunnen veteranenes fremste talsmann i over 30 år, Olav Jørgen Olsen. (Foto: TOM R. HJERTHOLM)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Dere fortjener anerkjennelse, respekt og takk. Inntrykkene som møtte dere, må ha gjort uutslettelig inntrykk.

DEL

Kommandanten på Bergenhus festning, Åsmund Andersen, setter ord på det mange tenker denne dagen.

På paradeplassen inne på festningen står 85 mann oppstilt – karer med fortid fra Tysklandsbrigadene de første årene etter 2. verdenskrig. Enten fra Bergen eller distriktet rundt.

Stiftet veteranforeningen og forbundet

Noen fra Norheimsund, andre fra Nordhordland – men likvel bare en liten gruppe av alle de 12 000 fra Hordaland som var i brigadene i tidsrommen 1947 – 1953.

Bare noen og åtti mann kan synes lite, men som leder av Tysklandsbrigadenes Veteranforening i Bergen, Olav Jørgen Olsen, sier det:

– Husk at de yngste her i dag er 86 år, og eldste er 92.

Selv blir Olsen snart 87. Han kunne også i fjor markere et aldri så lite jubileum.

– Ja, da var det tredve år siden jeg startet veteranforeningen vår her i byen. Men samme Olsen stiftet også forbundet, og som han sier:

– Da vi begynte med veteranarbeidet, hadde vi rundt 7000 medlemmer og 13 foreninger. Nå er nesten alle foreningene lagt ned, og vi i Bergen er nok én av de aller siste som fortsatt eksisterer.

1. mars var det 70 år siden de første styrkene i Tysklandsbrigadene sto klare.

Datidens forsvarsminister og MILORG-sjef under krigen, Jens Chr. Hauge, ga en gang en enkel forklaring på hvorfor brigaden så dagens lys:

«Styrken er ikke i Tyskland for å slå tyskerne. De er slått. Den er heller ikke i Tyskland for å ta hevn. Vi bar bitre tap, men vi ønsker ikke å hevne oss. Hva er det så de skal? Vi sier vi skal til Tyskland for å fullbyrde freden».

Viktig med anerkjennelse

1. mars regnes altså som Tysklandsbrigadens dag, men allerede 14. mai 1945 vedtok Stortinget at Norge skulle delta med væpnede norske styrker på inntil 4000 mann i okkupasjonen av Tyskland. Etter avtale med Storbritannia, ble det klart at styrkene fra Norge skulle være klare i Tyskland 1. mars 1947.

– For Forsvaret og nasjonen Norge er det viktig å anerkjenne den innsatsen dere gjorde under særdeles vanskelige forhold i et krigsherjet Europa, sa kommandanten.

I alt var det 50 000 fra Norge som dro til Tyskland, og i løpet av de seks årene omkom 40 nordmenn i Tysklandsbrigadens tjeneste.

Ved markeringen i går deltok også ledelsen i Sjøforsvaret, og etter tale ved Kommandanten og kransenedleggelse på veteranmonumentet, ble samtlige invitert på lunsj i Håkonshallen, hvor og ordfører Marte Mjøs Persen holdt tale.

Det blir også en hovedmarkering i Oslo i forbindelse med 8. mai.

Artikkeltags