Det sier Lars Voss Sørhus, formidler og skuespiller i Gamle Bergen. Han er kledd i grå dress, flosshatt og har et sølvur i venstre vestelomme.

Han er en del av det levende museet Gamle Bergen, hvor man alltid er i rolle – selv om han tar seg noen minutter fri for å snakke med BA. I tillegg til å være i rolle hele arbeidsdagen, tilbyr Gamle Bergen to forestillinger fire ganger daglig. Den ene om en tannlege på 1880-tallet, den andre om Bergens første kvinnelige fotograf, Katinka Hagemann.

Grensesprengende

– Vi har lyst til å gjøre historien levende. Det er reelle historier og en reell samfunnsutvikling vi spiller ut her, sier han.

Og plutselig står vi midt i forestillingen, for skuespiller Yvonne Algrøy, i rollen som Katinka Hagemann, kommer gående ut på plassen bærende på sitt kamera. To andre damer, som spiller hjemmeværende mødre, slenger kommentarer etter fotografen, nettopp fordi hun jobber.

 

– De fleste på den tiden syntes at kvinner ikke skulle være i arbeid. Kvinnen skulle ha ansvar for sin mann og være tro mot sin Gud. At Hagemann valgte å bli fotograf og starte sitt eget studio er grensesprengende og det er viktig for oss å belyse det temaet, sier Sørhus.

En stor økning

Formidlingsleder ved Bymuseene i Bergen, Jannicke Larsen, viser til en økning i besøkstall for de fleste museene.

– Ser vi på besøkstall fra juni og juli i 2014 opp mot juni og juli i 2015, har vi en økning på cirka 18,8 prosent, sier hun.

Og det er blant annet Gamle Bergen som lokker mange besøkende. De siste årene har de utviklet konseptet med levende museum de tror lokker publikum.

– I Gamle Bergen har vi en økning i juni og juli på til sammen 11,9 prosent sammenlignet med i fjor. Det er 10.900 besøkende i 2014 mot 12.200 besøkende i år.

Denne økningen tror formidler og skuespiller Sørhus ved Gamle Bergen kan henge sammen med tilbakemeldinger på nett.

– Vi har fått mange gode kommentarer og tilbakemeldinger på TripAdvisor, men jeg tror også lokale bergensere snakker med hverandre om dette. Folk kommer uansett vær, til og med når det regner som verst.

Bryggens Museum øker mest

– I tillegg er Bryggens Museum blant våre best besøkte arenaer, forteller Larsen videre i samtale om besøkstallene.

– Der har vi en total økning i juni og juli på 23, 8 prosent, og deler vi det opp er økningen 40 prosent i juni og 9 prosent i juli.

Dette tror formidleren har mye å gjøre med hvilke utstillinger de kan tilby.

– Her har vi to utstillinger som trekker publikum, både en om Bergens unike runemateriale, og en med verker av papirklipperen Karen Bit Vejle.

 

– Fantastisk historie

Turistene følger nøye med på scenen som utspiller seg rett foran dem i Gamle Bergen, og knipser så mange bilder som de klarer. Det oppstår en diskusjon mellom Hagemann og de to hjemmeværende kvinnene, før Hagemann til slutt snur seg mot publikum og inviterer dem med inn til sitt atelier – og fortsetter skuespillet inne i huset.

– Det er en viktig historie å få frem, det er en fantastisk historie om den første kvinnelige fotografen, sier skuespiller Yvonne Algrøy etter omvisningen av gjestene i fotohuset sitt.

– En annen grunn til at vi valgte å ha denne forestillingen er at vi er flere damer enn menn på jobb. Vi må også kunne ha noen interessante historier å fortelle, og på den måten kan vi lett bytte på å spille Hagemann eller fruene, sier hun og ler litt.

Algrøy driver inn og ut av karakter hele tiden mens vi prater med henne, for plutselig kjefter hun litt på nabojenten som banker tepper på trappen.

– Jeg liker veldig godt denne formen for formidling, det er en opplevelse rett og slett.

Men hun legger ikke skjul på at det blir slitsomt innimellom.

– Publikumstallet har steget ekstremt, så vi merker det i kjeven for å si det sånn, vi snakker hele tiden. Jeg liker det veldig godt, men det er klart det er en påkjenning å stå på «scenen» seks timer hver dag, sier hun.