« – Ka e det egentlig som gjør blåskjellene blå? – Det er stør. – Ka e det? – Det er det vi putter inn i rumpen på dem som spør. – Koffor det?»

Det er en drøy uke før premieren på «Kaptein Knurr og Mareminemysteriet» og øvingene er i gang for fullt. Solen skinner for første gang på lenge og barna øver inn scenen til låten «Koffor koffor koffor».

– Den handler om barn som spør så mye om alt mulig her i verden. Jeg tror det er mange, spesielt oss voksne med barn, som kan kjenne seg igjen i denne scenen, ler produksjonsleder Ingunn Ek.

Ett års pause

Etter seks forestillingsår i Gamle Bergen, måtte Kaptein Knurr ta en pause i fjor sommer. Dette varslet de tidlig på våren.

– Bergens egen kaptein er tvunget til å ta forestillingspause i 2015. For å unngå å gå planken for alltid må kapteinen ut på skattejakt for å skaffe finansiering, sa daglig leder Øyvind Storheim i Kulturoperatørene til BA da.

I løpet av fjorårets sommer fortalte Storheim at de var savnet hos publikum og de lovet å komme tilbake. Nå har både fylkeskommunen og Bergen kommune støttet forestillingen slik at de kan komme seg økonomisk på beina. I tillegg vil billettinntekter stå for store deler av inntektene og i år har de opplevd et større forhåndssalg enn tidligere.

Pauseåret 2015 var kjærkomment for hele besetningen bak.

– Det var ikke noe alternativ å gi oss med forestillingen, men det var riktig å ta ett års pause. Dette er en ekstremt ressurskrevende produksjon på et minimalt budsjett. Pauseåret ga folk motivasjon igjen, forteller prosjektleder i kulturoperatørene, Ingunn Ek.

Håper å selge 5500 billetter

I 2014 solgte forestillingen rundt 4500 billetter. Hver forestilling har kapasitet til 480 stykker og hvert år bygges scenen (som er ute) opp på nytt. I år håper de på opp mot 5500 solgte billetter.

– Det er målet vårt. I løpet av året vi har vært borte har vi fått mange meldinger av fans som gleder seg til ny runde. Vi vet at mange planlegger ferien sin etter dette, også folk utenfor Bergen, forteller Ek.

Ny hovedrolle

Om seks dager er det premiere. For syvende gang. For «Kaptein Knurr og Mareminemysteriet» er det samme stykke hvert år. Nesten. Det blir alltid gjort småjusteringer i produksjonen. I år er det Hermine Svortevik Oen (9) som spiller Baldrian, en av hovedpersonene. Tidligere har hun hatt hovedrollen i «Putti Plutti Plott» og til høsten skal hun spille i «Spelemann På Taket» på DNS.

– Og i den spilte jo jeg i 1998, sammen med Helge Jordal, utbryter regissør Tore Christian Sævold og ler.

Han er også en av årets endringer i stykket, da han i tillegg til å regissere skal overta i skuespillerrollen som Kaptein Knurr. Det har gjort oppladningen til et ellers så lommekjent stykke ganske annerledes.

– Den rollen er blitt spilt av samme person i fem år på rad, så det blir litt som å hoppe etter Wirkola.

Blir det film?

Manusforfatter Irene Ahnéll kunne under øvingen onsdag røpe at det er planer om filmatisering av Kaptein Knurr. Det var en særs hemmelighetsfull skuespiller som prøvde å finne de riktige ordene uten å røpe for mye.

– Kaptein Knurr er blitt observert og snakket om i andre land der man registrerer at det er en interesse. En filmprodusent har opprettet kontakt med meg, så vi får se. Men vi har høye ambisjoner og akkurat nå er vi i søknadsstadiet, forteller Ahnéll.

Kaptein Knurr

«Kaptein Knurr og Mareminemysteriet» var en samarbeidsproduksjon mellom teatergruppen Krabatene og produksjonsselskapet Kulturoperatørene, men nå er «Kaptein Knurr» et eget AS.

Spilt for første gang i 2009, utendørs i Gamle Bergen.

Manus: Irene Ahnéll.

Regi: Tore Christian Sævold.

Spilles fra 28. juli til 13. august.