Gå til sidens hovedinnhold

Bergen skal bli julebyen

Artikkelen er over 4 år gammel

Egersund har kanskje det flotteste julemarkedet i Norge. Nå vil Thomas Ottesen og Steinar Kristoffersen at Bergen skal overta hegemoniet som Norges juleby.

Får de det som de ønsker blir det i år julemarked på Festplassen. Det har i mange år vært et ønske fra politisk hold, næringslivet i byen og ikke minst fra publikum.

–Det arrangeres julemarkeder mange steder i Bergen, men nå ønsker vi at byen skal få et stort marked av lengre varighet i sentrum. Intensjonen er at det skal bli et internasjonalt trekkplaster, forteller Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum AS.

Nytt selskap

Selskapet, som har Bergen kommune som største aksjonær, har opprettet et eget datterselskap som står bak julemarkedet. I 17 dager før jul ønsker de å samle 50 utstillere. 36 plasser fordelt på to lukkede markedshaller er forbeholdt aktører som ønsker å selge produkter, fortrinnsvis lokale.

– Men det er ingen betingelse. Vi har fått henvendelser fra mange kanter av landet. Det viktigste er at vi får en god og variert sammensetning av utstillere, fortsetter Kristoffersen.

– Vi kan ikke ha 10 aktører som selger spekepølse, skyter Ottesen inn.

Gode juleopplevelser

Mellom markedshallene blir det en åpen handlegate hovedsakelig for mat og drikke. Dette kan du innta på stedet eller handle med deg hjem som julegave.

– Visjonen er at alle som besøker markedet skal få minst ti overraskende julegavetips, fortsetter Kristoffersen.

Men markedet skal like mye være et sted for gode juleopplevelser med flott julebelysning og aktiviteter for unge og gamle. I to store telt vil en kunne få servert mat og drikke.

Kritisk fase

En reklamevideo som er delt på sosiale medier er sett mer enn 200.000 ganger. Etter at den ble publisert har responsen vært stor.

– Ikke minst har vi fått mange positive kommentarer fra publikum, sier Kristoffersen.

Men nå haster det med å melde seg på. Å arrangere julemarked av denne størrelsen er en stor produksjon og krever planlegging. Nå må lokale aktører kjenne sin besøkelsestid.

– Om ikke flere tar kontakt i nær fremtid blir det ikke noe julemarked. Vi er særlig interessert i å komme i kontakt med forhandlere av lekeprodukter, kunsthåndverk og lokal mat og drikke. Men vi er åpen for alle typer søknader, forteller Ottesen.

Verdens minste pepperkakeby

I et eget aktivitetshus for barn og unge skal det lages verdens minste pepperkakeby.

– Det blir små miniatyrhus, som et motstykke til verdens største og flotteste, avslutter Kristoffersen.