Vanligvis henger «Sjalusi» i Rasmus Meyers samlinger i Kode 3.

 – Moral er veldig begeistret for Munch. For henne er han følelsesmessig viktig. Problemstillingene Munch tar opp er evige, forteller kurator Marie von Möller.

Les også: Kunstneren ble drapstruet og måtte forlate Tyrkia. Nå stiller hun ut 25 års historie i Bergen

Utroskap

I det første utstillingsrommet er Munchs «Sjalusi» plassert ved siden av Morals verk «Adultery (Zina)» («Utroskap»). Sükrans tegning er skapt i lys av en performance om utroskap, der hun blir levende begravet og steinet. Videoinstallasjonen av performancen kan du også oppleve i Morals utstilling i Kode 2.

Hennes kunst får publikum til å kjenne på mange følelser, blant annet ubehag og mørke. Dette mener kuratorene man også kan se hos Munch.

– Flere av Munchs store verker uttrykker sterke følelser og rører oss. Det er dette Moral liker ved ham, sier Möller.

Fortsatt stor relevans

Direktør ved Kode, Karin Hindsbo, er enig i dette.

– Munch betyr veldig mye for Moral, hun synes han er en utrolig flott kunstner.

– Og vi synes det er fantastisk at Munch er så relevant den dag i dag. Det er presis 120 år i mellom de to verkene som skal henge ved siden av hverandre, og så er han likevel fortsatt aktuell for en tyrkisk kunstner. Det synes vi er flott, sier Hindsbo.

Det er liten tvil om at Munchs malerier har stor verdi, spesielt et originalt verk som «Sjalusi» fra 1895. Til vanlig er verket stilt ut på Rasmus Meyers samlinger på Kode 3, men fram til 27. mars 2016 skal det henge på Kode 2.

Maleriet har vært planlagt i utstillingen lenge. Forespørselen om utlånet ble behandlet av en utlånskomité, en komité hvor en gruppe mennesker vurderer alle låneforespørsler.