Gå til sidens hovedinnhold

Eikanger-Bjørsvik vant igjen

Artikkelen er over 4 år gammel

Regjerende norgesmester Eikanger-Bjørsvik fikk kamp om tronen i Brass-Norge. Og det fra sine egne.

Oppdatering: Eikanger-Bjørsvik vant – så vidt. 2. plass gikk til Stavanger mens 3. plass gikk til Manger Musikklag. Bjørsvik kom på 4. plass i elitedivisjonen. Krohnengen Brass Band, som var det andre lokale bandet i elitedivisjonen, fikk 9. plass.

Hordaland gjorde det bra i 1. og 2. divisjon. Tertnes Brass stakk av med seieren i 1. divisjon, mens Radøy Brass klinket til med 97 poeng, og vant 2. divisjon.

– Travelt

– Eikanger-Bjørsvik er et korps som er enormt travelt. Det er omtent 120 oppmøtedager i året. Det er klart, når man da skal både jobbe og stifte familie, så blir det travelt. Innstillingen i korpset er litt slik at enten er du med, eller så er du ikke, forteller Eikanger-Bjørsvik-trommis Fredrik Schjelderup.

På midten av 2000-tallet var det flere medlemmer som ikke klarte å holde følge med den enorme aktiviteten. Jobb og familieforøkelse lot seg ikke kombinere med korps og musikk, og de så seg nødt til å slutte.

Startet eget korps

Men det fikk ikke lagt seg alt for tjukke lag med støv på instrumentene før lysten igjen var tilbake hos de «pensjonerte» korpsmedlemmene. Det var fremdeles ikke mulig å være med på all aktiviteten i Eikanger-Bjørsvik, så løsningen ble å stifte et nytt korps. Og i 2008 så Bjørsvik Brass dagens lys.

– Lidenskapen for brass forsvant jo ikke selv om vi sluttet. Vi gikk hele tiden å tenkte "Åååh, vi vil være med". Men vi hadde ikke tid til å være med i Eikanger. Da ble løsningen eget korps, forteller Siri Smith.

Hun og en venninne trålet gjennom sosiale medier i jakten på musikanter.

– Vi sendte forespørsel til alle på vennelisten vår som vi visste kunne spille et intrument. Vi spurte alle, fra Ålesund i nord til Stavanger i sør, mimrer Smith.

I 2009 var korpset komplett, og de deltok i sitt første NM.

– Vi fikk dårlig samvittighet

I brass er det divisjonsordning, akkurat som i lagidrettene. Medlemmene i Bjørsvik, som tidligere hadde spilt i Elitedivisjonen, måtte starte i 4. divisjon.

Det ble opprykk til 3. divisjon på første forsøk, og nytt opprykk året etter. Det ble med ett år også i 2. divisjon, før man trengte to forsøk på vinne 1. divisjon. I 2014, seks år etter at korpset ble stiftet, så var de gamle Eikanger-Bjørsvik-musikerne tilbake i Elitedivisjonen. 

– Det var ikke planen i det hele tatt! Å komme tilbake til Elitedivisjonen. Vi skulle jo bare ha et korps hvor vi kunne spille og hygge oss sammen, utbryter Smith.

– Men vi skulle aldri vært nede i divisjonene. Vi var for overkvalifisert til å spille der. Vi fikk dårlig samvittighet overfor de andre korpsene, sier hun i en flau latter.

Konkurransedyr

I fjorårets NM skilte det bare drøyt fem poeng mellom Bjørsvik og «moderkorpset» Eikanger-Bjørsvik. Sistnevnte ble norgesmester med en poengscore på 96,75, mens Bjørsvik med sine 92 poeng endte på en 5.-plass.

– I starten hadde hadde vi færre øvinger enn det vi hadde i Eikanger. Men så viste det seg at det er faktisk mange av oss som er konkurransedyr, ler Smith.

– Vi ønsker å gjøre det bra, og gi publikum en god opplevelse. Det er fremdeles ikke like mye aktivitet som det var i Eikanger, men vi har trent ganske intensivt frem mot NM, forteller hun.

– Har lillebror, om jeg kan kalle dere det, begynt å yppe med storebror?

– Nei, nei, nei. Eikanger er jo juniorkorpset. Vi er seniorkorpset, gliser Smith, og anslår gjennomsnittsalderen i Bjørsvik til å være omtrent 42 år.

Tilbakemeldinger

Hun sier den virkelige gleden av å spille i korps kommer etter man er ferdigspilt.

– Resultatene er en ting, men vårt «hovedmission» er å spille en fremføring som får folk til å komme til oss å si at de har følt noe. Ledd, grått, kost seg. Det er de tilbakemeldingene som betyr aller mest, sier Smith.