Gå til sidens hovedinnhold

Tror kunstplan vil bidra til å gjøre Bergen til Nordens fremste kulturby

Bergen Venstre arrangerte kulturdebatt om Bergen er Norges fremste kulturby

Artikkelen er over 3 år gammel

Kulturbyråd Julie Andersland (V) mener en sterk kunstplan vil styrke Bergen som internasjonal kulturby.

Bergen Venstre inviterte til åpen debatt med kulturbyråd og partikollega Julie Andersland tirsdag kveld.

Målet var å diskutere seg frem til om Bergen faktisk er Norges fremste kulturby med en forsterket kunstplan.

Nye kulturplaner

Denne høsten legger kulturbyråden frem ny kunstplan og plan for amatørkultur. Begge planene er for tiden ute på høring, og det for aller første gang. Tidligere har ikke kunstplanen vært tilgjengelig for offentlig meningsytring før den er blitt vedtatt.

Tirsdag kveld presenterte Andersland bruddstykker av den nye kunstplanen til Bergen kommune.

– Vi lever i urolige tider. Kunsten leverer på tvers av religion og landegrenser. Den skaper samhold og kunsten blir stadig viktigere. Vi ønsker at kunstlivet i Bergen skal være modige, tørre å prøve og feile og at kunsten skal ha påvirkning utenfra, sa Andersland til den noe spredte forsamlingen på Litteraturhuset.

Mindre penger til kultur

Selv om kulturbyråden har store planer for å vedlikeholde kulturen i Bergen med den nye kunstplanen, så har man redusert totalbeløpet man skal bruke på kulturen de kommende ti årene.

Den forrige kunstplanen hadde 70 millioner på den forrige tiårsplanen, mens den nye planen, som skal gå fra 2018 til 2027 har et mindre totalbudsjett, som er på 50 millioner. Det utgjør i snitt fem millioner kroner til kultur hvert år.

– Den forrige planen ble ikke etterfulgt. Beløpene ble ikke vedtatt. Vi har hørt på hva som er behovet i kunstmiljøet hvert år, og utarbeidet en plan ut ifra det, sier Julie Andersland til BA i pausen.

Hun tror en god kunstplan ikke bare vil løfte kultur-Bergen opp til landets fremste kulturby.

– Vi har sagt at vi skal bli Nordens fremste kulturby, og det har vi store planer om å få til, sier Andersland bestemt.

LES OGSÅ: Foreslår å fjerne husleien for kommunale kulturlokaler 

Liker ikke klassifisering

Teatersjef for BIT Teatergarasjen, Svein Ove Birkeland er klar på hva han ikke liker.

– Jeg liker ikke slike klassifiseringer som en gjør her, om Bergen er god eller dårlig, høyre eller venstre, best eller ikke. Men jeg forstår at man spissformulerer dette i en slik debatt, sier Birkeland rett fra leveren.

– For å stille spørsmålet litt annerledes. Hvor god er Bergen som kulturby?

– Bergen er en sjenerøs kulturby. Vi var den byen i Norge som først fikk et symfoniorkester, og vi var først med festspill. Bergen har et godt internasjonalt forankret kulturmiljø, og det er bra, sier teatersjefen for BIT Teatergarasjen.

Han er klar på at kultur-Bergen ikke bare skal være opptatt av seg selv.

– La meg minne om at dersom Carte Blanche må flytte og BIT Teatergarasjen forvitrer fordi man ikke støtter opp om disse, så blir Bergen plutselig fremstående som Norges dårligste kulturby. Da er vi tilbake på 80-tallet, sier Birkeland til BA.

Og det mener teatersjefen er et signal man ikke ønsker å vise.

– Bergen må henge i

Haakon Thuestad fra Bergen Assembly mener byen er best på samtidskunstfeltet.

– Oslo har de store institusjonene og museene, mens Bergen har et levende og nyskapende internasjonalt felt, som er mer dynamisk og mindre statsfinansiert, men Bergen må henge i, sier Thuestad til BA.

Han mener tyngdekraften fra Oslo merkes for hver dag som går.

– Et samlet bystyret bør støtte kunstplanen og det arbeidet Julie Andersland har gjort, som er veldig viktig. Egentlig burde en legge ambisjonsnivået enda høyere når budsjettene skal vedtas, sier Thuestad.

– Mest spennende

Daglig leder for USF Verftet, Ivar Chelsom Vog, er usikker på om Bergen er Norges fremste kulturby.

– Jeg vil si at vi er Norges mest spennende kulturby. Det er ganske oppsiktsvekkende at en by på Bergens størrelse og plassering har et så riktig og nyskapende kulturliv. Det er vanskelig å si at vi er fremst, når staten plasserer så å si alle statlige kulturinstitusjoner i Oslo, sier Chelsom Vogt.

Kommentarer til denne saken