Knausgård: – En må bare gi faen

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Karl Ove Knausgård må stenge ute det at han er blitt en verdensberømt forfatter når han skal skrive. – Jeg må bare gi faen.

DEL

Fredag kveld sitter han i Logen sammen med forfatter Åsne Seierstad og Harald Eia. Fra scenen skal han snakke om alt mellom himmel og jord.

Uforutsigbar

– Noe av det jeg liker med Eia er at han er så uforutsigbar. Jeg vet aldri hva han kan komme til å snakke om, sier Knausgård til BA.

Vi møter den nå verdensberømte forfatteren i sentrum. Lite visste Knausgård at han skulle farte verden rundt som forfatter.

– Det var da jeg var i New York at jeg forsto hvor stort dette er blitt. Det var kø rundt hjørnet for å møte meg, og de var helt tettpakket i lokalet, sier forfatteren.

Og med berømmelsen kom presset.

– Det er utrolig abstrakt å få den oppmerksomheten der ute, men så kommer jeg dit. Da første boken kom ut («Min kamp» volum 1), var jeg på Arendal bibliotek ble intervujet av Fedrelandsvennen. Så har det blitt litt større hver gang, og nå er det plutselig blitt veldig stort, sier Knausgård.

Men han vet at kritikken kommer ute i verden også.

– Og da er jeg yesterdays news, liksom. Men jeg hadde aldri drømt om dette, sier forfatteren ærlig.

– Det betyr at de seks bøkene i «Min kamp»-serien kommer til å leve uendelig lengre enn det du hadde trodd i begynnelsen?

– Ja, jeg holder fortsatt på og snakker om bok en og bok to.

– Føler du presset?

– Jeg føler at jeg bare må gi faen. Det er det jeg gjør, og det er min eneste sjanse. Jeg skriver bare, og er det slik at jeg har gitt ut flere bøker. Jeg bare skriver, og så blir det det blir, sier Knausgård.

– Klarer du lukke ute alt når du skriver?

– Ja, det har jeg lært meg, men det har tatt lang tid.

Leser krim

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård Foto:

Jo Nesbø skulle vært på scenen i kveld sammen med Knausgård. Han avlyste på grunn av sykdom. Åsne Seierstad har tatt over stolen hans.

– Leser du mye krim?

– Ja. Jeg hadde et intenst forhold til krim i tenårene. Nå leser jeg det når jeg er deprimert, men det er ikke det jeg leser først og fremst, sier han.

Diskuterer med publikum

Han har ingenting i mot å diskutere sine verker eller livet foran publikum. Og med Harald Eia som vert, så blir det ikke et «vanlig» bokbad.

Åsne Seierstad kommer til Logen i kveld.

Åsne Seierstad kommer til Logen i kveld. Foto:

– Dere tar opp en haug med store temaer i kveld. Menn, kvinner, mord, livet. Hva liker du best å snakke om?

– Jeg vet ikke, faktisk. Jeg får veldig ofte de samme spørsmålene, og jeg forsøker å svare oppriktig på dem hver gang.

Det er noen spørsmål Knausgård er gått grundig lei av.

– Hvorfor jeg kalte bøkene «Min kamp» er et spørsmål jeg er blitt stilt tusen ganger. Det er vanskelig å svare på etterhvert, sier han.

– Hvilken spørsmål får du fra salen?

– Mange tør ikke stille spørsmål fra salen. Jeg fikk bare to spørsmål i går, og ett av dem var hvorfor jeg går med slik jakke, sier Knausgård og peker på allværsjakken han går med.

– Er du gått lei av «Min Kamp»?

– Nei, det er jeg ikke. Når jeg reiser rundt må jeg oppføre meg i forhold til folks forventninger. De har kanskje ikke lest bøkene. Men jeg er veldig lei av å dra rundt og snakke om det. Det tar mye krefter. Jeg får ikke skapt noe, sier forfatteren ærlig.

I kveld dukker han altså på scenen i Logen teater sammen med Harald Eia, Åsne Seierstad og Lars Winnerbäck.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken