Det er midt i sommerferien, men likevel har syv av 16 medlemmer av Bergen Pipes and Drums stilt opp på Kronstad skole for en felles øving. En gang i uken møtes sekkepipespillerne og trommeslagerne her for å terpe på melodiene, og for å bli enda bedre.

For selv om dette er en hobby og et såkalt amatørband, så mener lederen Thomas De Ridder at det må stilles krav.

– Vi skal ikke være en vennegjeng, men være resultat- og målorientert. Det å realisere mål vil kunne skape vennskap mener jeg. Selv om vi er en del av amatørkulturen må det være lov å stille krav, sier Ridder.

Amatørkulturråd

For noen uker siden skrev BA om Amatørkulturrådet som mottok 75.000 kroner i støtte fra Bergen kommune. De fortalte at pengene skulle gå til å videreføre arbeidet som allerede pågår, og å kunne synliggjøre og muliggjøre for rekruttering.

– Det er så viktig for amatørkulturen i Bergen at man trives, har en møteplass og kan skape en samlet identitet, sa styreleder Inger-Lise Skarstein da.

 

Og en av medlemmene hos Amatørkulturrådet er det skotske bergensbaserte bandet Bergen Pipes and Drums.

– Det er viktig med et fellesskap i amatørkulturen, og Amatørkulturrådet kan kartlegge bredden. Det gir oss et innblikk i Bergens kulturliv, og hjelper oss til å finne ut hvem vi eventuelt kan samarbeide og markedsføre oss med, sier Ridder.

– I tillegg har organisasjonene Brak og AKKS hjulpet oss masse. Alle disse tre organisasjonene hjelper til med å løfte musikk- og amatørkulturen i Bergen.

Tre timers øving hver dag

– Vi er et tradisjonelt sekkepipeband, vi har uniformer og vi marsjerer, sier Ridder.

Han er opprinnelig fra Belgia, men flyttet til Bergen i 2009 for å ta master i Norrøn filologi. Det var også da han startet i Bergen Pipes and Drums. Han har spilt sekkepipe siden han var 13 år, og i tillegg til ukentlig øving med bandet øver han selv tre timer hver dag hjemme.

– Det er en investering først og fremst for meg, men også for bandet. Hver dag når jeg går hjem fra jobb er jeg i sekkepipemodus, sier han og ler litt.

 

Å spille sekkepipe er ikke hverdagskost, men Ridder skulle gjerne ønske at flere ungdommer ble rekruttert. Han mener at den perfekte alderen for å lære sekkepipe er åtte år.

– Som noen andre har sagt før meg, vi må ta tak i ungdommen før fotballen tar dem. Det å lære barn et instrument er en fin utfordring og lærer dem å kjenne på en mestringsfølelse. I tillegg byr band vårt på reiser internasjonalt, det blir også en slags dannelsesreise å være med.