– Det er gøy å kunne lage litt lyd uten å trenge forsterker

  De er glade i høy musikk uten å måtte bruke forsterker, sekkepipeblåserne i Bergen Pipers and Drums.

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Amatørkulturen i Bergen er krydret av spennende hobbyer, blant annet sekkepipeband.

  DEL

  Det er midt i sommerferien, men likevel har syv av 16 medlemmer av Bergen Pipes and Drums stilt opp på Kronstad skole for en felles øving. En gang i uken møtes sekkepipespillerne og trommeslagerne her for å terpe på melodiene, og for å bli enda bedre.

  For selv om dette er en hobby og et såkalt amatørband, så mener lederen Thomas De Ridder at det må stilles krav.

  – Vi skal ikke være en vennegjeng, men være resultat- og målorientert. Det å realisere mål vil kunne skape vennskap mener jeg. Selv om vi er en del av amatørkulturen må det være lov å stille krav, sier Ridder.

  Øvelse gjør mester: Minst en time om dagen skal det øves. F.v. Michal Gosiewski, Thomas De Ridder og roger Fulton.

  Øvelse gjør mester: Minst en time om dagen skal det øves. F.v. Michal Gosiewski, Thomas De Ridder og roger Fulton. Foto:

  Amatørkulturråd

  For noen uker siden skrev BA om Amatørkulturrådet som mottok 75.000 kroner i støtte fra Bergen kommune. De fortalte at pengene skulle gå til å videreføre arbeidet som allerede pågår, og å kunne synliggjøre og muliggjøre for rekruttering.

  – Det er så viktig for amatørkulturen i Bergen at man trives, har en møteplass og kan skape en samlet identitet, sa styreleder Inger-Lise Skarstein da.

  Kulturbyråd Helge Stormoen, styreleder Inger-Lise Skarstein og daglig leder Geir Eikenes i Amatørkulturrådet. 29. juni ble Amatørkulturrådet tildelt 75.000 kroner.

  Kulturbyråd Helge Stormoen, styreleder Inger-Lise Skarstein og daglig leder Geir Eikenes i Amatørkulturrådet. 29. juni ble Amatørkulturrådet tildelt 75.000 kroner. Foto:

  Og en av medlemmene hos Amatørkulturrådet er det skotske bergensbaserte bandet Bergen Pipes and Drums.

  – Det er viktig med et fellesskap i amatørkulturen, og Amatørkulturrådet kan kartlegge bredden. Det gir oss et innblikk i Bergens kulturliv, og hjelper oss til å finne ut hvem vi eventuelt kan samarbeide og markedsføre oss med, sier Ridder.

  – I tillegg har organisasjonene Brak og AKKS hjulpet oss masse. Alle disse tre organisasjonene hjelper til med å løfte musikk- og amatørkulturen i Bergen.

  Tre timers øving hver dag

  – Vi er et tradisjonelt sekkepipeband, vi har uniformer og vi marsjerer, sier Ridder.

  Han er opprinnelig fra Belgia, men flyttet til Bergen i 2009 for å ta master i Norrøn filologi. Det var også da han startet i Bergen Pipes and Drums. Han har spilt sekkepipe siden han var 13 år, og i tillegg til ukentlig øving med bandet øver han selv tre timer hver dag hjemme.

  – Det er en investering først og fremst for meg, men også for bandet. Hver dag når jeg går hjem fra jobb er jeg i sekkepipemodus, sier han og ler litt.

  Konsentrerte: Under mandagsøvingen følger alle de syv oppmøtte godt med. Det brukes ørepropper da lyden inne blir for høy.

  Konsentrerte: Under mandagsøvingen følger alle de syv oppmøtte godt med. Det brukes ørepropper da lyden inne blir for høy. Foto:

  Å spille sekkepipe er ikke hverdagskost, men Ridder skulle gjerne ønske at flere ungdommer ble rekruttert. Han mener at den perfekte alderen for å lære sekkepipe er åtte år.

  – Som noen andre har sagt før meg, vi må ta tak i ungdommen før fotballen tar dem. Det å lære barn et instrument er en fin utfordring og lærer dem å kjenne på en mestringsfølelse. I tillegg byr band vårt på reiser internasjonalt, det blir også en slags dannelsesreise å være med.

  Artikkeltags