Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 3«Blodfansen vil bli skuffet»

Artikkelen er over 6 år gammel

J. J. Abrams har bare snudd bunken på nytt når han har laget det syvende kapittelet av «Star Wars».

J. J. Abrams har fått millioner av Mikke Mus-dollar for å lage den store oppfølgeren av «Star Wars»-sagaen. Han har fått velge mellom de beste av de beste skuespillerne, han har fått lov til å leke seg i et univers generasjoner har vokst opp med og elsker. Han har hatt utallige fans som har ventet på et nytt kapittel av George Lucas store stjernekrig.

Hvorfor snur han da bare bunken og begynner på nytt?

Joda, det begynner med et brak, og ja det sitrer i kroppen når en begynner på nok et kapittel av stjernekrigen.

Fans verden over har hatt enorme forventninger til Abrams og Disney etter at det ble klart at sagaen skulle fortsettes. «Tenk å kombinere det herlige universet med dagens film-teknologi», var den første tanken som slo ned.

Dermed hadde forventningene slått rot og gleden skulle øke etterhvert som små drypp ble sendt ut av regissøren selv, fra selveste Harrison Ford og Mark Hamill gjennom små filmsnutter. Det skulle bli enda hetere i toppen da den første traileren kom, og en fikk se en ny sith-lord eller en såkalt onding i emne. Da gledet alle «Star Wars»-barna seg.

Men så ruller filmen over skjermen onsdag morgen. Den første følelsen av skuffelse kommer når en ser at historien er i ferd med å gjenta seg selv. Etter en time er det ikke lenger noen tvil. J. J. Abrams har pimpet opp «Star Wars» episode fire, fem og seks.

Han har bare hatt enda større ressurser til å gjøre det enda større og mer spektakulært.

En kunne like godt hentet inn rapperen Xzibit fra «Pimp My Ride» til å lage denne episoden. Historien som utspiller seg fra Disneys kanskje største filmsatsning er en kopi av det som udødeliggjorde «Star Wars» og George Lucas på 70- og 80-tallet.

En skal ikke nekte for at følelsen av å være i stjernekrigen var tilstede gjennom hele filmen. J. J. Abram har klart å gjenskape Lucas' univers på en særdeles forbilledlig måte. Han har vært tro til forhistorien, og han har virkelig videreført den gode stjernekrigsfølelsen en må ha i en slik film.

Problemet er at han ikke har funnet opp noe nytt.

Med fare for spoilere for neste generasjons «Star Wars»-fans, så vil de fleste som er gamle nok til å ha sett de første filmene da de kom, og har en barnslig voksen inngang på filmene, så vil dere dessverre bli skuffet.

For «Star Wars, A Force Awakens» har akkurat de samme ingrediensene som i filmene «A New Hope», «The Empire Strikes Back» og «Return of the Jedi».

Det hele kuliminerer i en helteretur, som bygger opp til den neste filmen. Det skal lages minst to filmer til i sagaen, i tillegg til sidefilmer om blant andre Han Solo (Harrison Ford).

Nå er håpet at neste film gjør opp for den meget skuffende syvende episoden av «Star Wars»-sagaen.

Det verste er at undertegnede må gi en terningkast som gjør vondt. Det gjør nemlig litt vondt å trille en treer for en film, hvis har preget hele oppveksten. Det sitter langt inne å kritisere en film en har ventet så lenge på.

George Lucas hadde nok klart å gjøre det mye bedre selv. All verdens ressurser fra verdens O´store Disney hjelper ikke når historien faller tvert gjennom. Problemet er at om ikke Mikke Mus & Co. hadde tatt over stafettpinnen, så hadde det trolig ikke blitt flere «Star Wars»-filmer. Så da får en akseptere at noen vil pøse inn milllionbeløp for å tyne enda mer penger fra en galakse langt, langt borte.

Det bare så trist at en ikke klarer å finne på noe nytt. Spesielt med et så herlig univers som lekegrind.