Gå til sidens hovedinnhold

– Vikinghistorien er blitt misbrukt

Einar Selvik fikk en eventyrlig sjanse i TV-serien «Vikings»

Artikkelen er over 3 år gammel

. – Vi har tatt vår norrøne historie tilbake, sier Einar Selvik – mannen bak Wardruna og en sentral brikke i TV-suksessen «Vikings».

Det regner tungt utenfor Håkonshallen. Det lange flettede skjegget på Einar Selvik er det eneste som forteller at han tilhører et miljø som hegner om den norrøne historien.

«Høyreekstrem» tenker kanskje mange når vikinger og den norrøne historien nevnes.

– Fullstendig feil, sier Einar Selvik.

Tar historien tilbake

Han er glad for at nordisk historie og mytologi er blitt så populært at den overskygger den høyreekstreme bruken av vår nordiske kulturarv.

– En veldig positiv effekt av den enorme interessen rundt norrøn kultur i utlandet, er at den er så stor at vi nordmenn tør å være stolte av opphavet vårt. Jeg synes det er flott at vi nå kanskje tør å grave oss forbi de stereotype holdningene til vår historie, forteller Selvik.

Han forteller om en norsk vikinghistorie som har vært skambelagt og stemplet som barbarisk.

– At norrøn kultur var barbarisk, er helt feil. Det er blitt lagt stor vekt på en kort tidsperiode og en krigerkultur som kun speiler en liten del av både befolkning og kultur.

Selvik mener det er helt galt å kun fokusere på den lille biten av vår historie.

– Heldigvis hjelper økende interesse for vår kulturarv oss bort fra dette fokuset, sier mannen som samarbeider med Ivar Peersen fra Enslaved om flere musikalske prosjekter, blant annet albumet Hugsjá og Nordvegen for Festspillene i Bergen.

– Mennesker utenfra ser på vår kultur som noe helt unikt. Den arven vi har frå norrøn tid er veldig vakker, noe stadig flere ser.

Selvik forteller om en nordisk kultur, som fikk være i fred lenge.

– Vi fikk være i fred fra både Vatikanet og Romerriket mye lenger enn store deler av Europa, og fikk dermed mer tid til utvikle vår egen unike kultur, understreker musikeren.

 

Overdøver høyreekstreme

– Er det tilfredsstillende å se at interessen for det norrøne overdøver høyreekstremes bruk av kulturarven vår?

– Det er en veldig positiv effekt, at økt interesse gjør at ikke subkulturen på ytterste høyrefløy får bruke vår historie i fred. Vi har på en måte tatt vår egen historie tilbake. Vi er flere enn dem, slår Selvik fast og smiler.

Han mener de høyreradikales bruk av vikingtiden har vært karikert og fullstendig feilaktig.

– Det er vanskelig å ta dem på alvor, og det vitner om stor kunnskapsløshet når høyreekstreme grupper har brukt vår kulturarv i sin propaganda, sier Selvik.

 

Kunnskap er viktig

Vigrid, med grunnlegger Tore Tvedt i spissen, er en av gruppene som har adoptert norske vikingtradisjoner.

– Vi må bare ta kulturarven vår tilbake og fjerne dette nazispøkelset som klamrer seg fast til disse symbolene, sier ostringen bestemt.

Han mener det er mer konstruktivt å snakke om det man er for, enn å fokusere på alt man er mot.

– Den beste medisinen mot kunnskapsløshet er jo kunnskap, sier mannen som har spesialisert seg på historiske instrumenter.

Einar Selvik ble en del av TV-serien «Vikings» allerede fra før første sesong.

– Jeg gjorde forsøk på å kontakte dem allerede da produsentene diskuterte om de skulle filme i Norge, uten hell.

Men da TV-produsentene kom over musikken til Wardruna, tok de kontakt med ostringen.

Lager kamprop

– De var veldig søkende etter den rette musikken under produksjonen av sesong én. De fant ikke helt den rette tonen, forteller Selvik til BA.

Med Selviks Wardruna falt de musikalske brikkene på plass.

Siden er han blitt en stadig mer involvert i den kanadiske TV-produksjonen.

I starten lisensierte produsentene syv Wardruna-låter, men i de siste sesongene har Selvik blitt flydd til innspillingsstedet i Irland for å bidra med både krigsrop og sang.

– Jeg har hatt noen små roller i serien. I tillegg har de ønsket å få litt mer av lydbildet mitt inn i hjertet av serien, forteller Selvik.

De har til og med ringt ham fra settet for å lage kamprop for dem.

Selvik har til og med designet tatoveringene som en av hovedkarakterene, «Floki» (spilt av Gustaf Skarsgård), har på hodet.

– Skal det skje noe spesielt i serien, en begravelse eller et ritual, så er det jeg som skriver det. I disse dager jobber jeg mer med produksjonsteamet enn med dem som lager selve soundtracket, sier ostringen, som også går under artistnavnet «Kvitrafn».

– Dette må da være en av de kuleste reisene du har vært med på?

– Ja, en ting er at læringskurven er ganske bratt. Jeg hadde gjort noen småjobber for film tidligere, men når en plutselig får blanke ark, noen tidskoder og deadline, så er det klart det legger et visst press på meg, sier den konsertaktuelle 39-åringen fra Osterøy til BA.

Konsert og plateslipp

Det er ikke bare TV som gjelder for Selvik. I august spiller han atter på Bergenhus festning med Wardruna. I fjor spilte bandet for fulle hus i Håkonshallen. I år blir det utekonsert. I tillegg lanserer Selvik og Peersen nytt album med tittelen Hugsjá allerede i april.

Kommentarer til denne saken