Se videoen som har gått viralt på nettet i vinduet over.

Inne i musikkrommet til Ådnamarka skole sitter 12 år gamle Andrea Grindheim-Hustveit i rullestolen sin.

Musikklærer ved skolen, Jonas Langeby, heiser opp stolen, og gir eleven et sykkelhjul.

Sammen med andre elever fra skolen er det øving opp mot Festspillene. Skolen har en viktig rolle i sommerens store kulturelle hendelse i byen. De skal være med BIT 20 i en såkalt sykkelsymfoni.

Gikk viral

Det er Andrea sin historie som fascinerer i første omgang.

– Skolen har en opplæringsplan for Andrea og andre med lignende utfordringer. Her i Norge er vi eksepsjonelle på at alle, uansett utfordringer, skal få være med. Det er ikke nødvendigvis slik i alle land, forteller lærer Langeby.

I en video viser han hvordan Andrea responderer foran pianoet. Hun synger og spiller, noe som får musikklæreren hennes til å gråte.

Denne videoen har gått fullstendig viralt på nettet.

– Det er et sterkt øyeblikk. Jeg tror utallige har sett denne videoen fordi den viser noe ekte. Jeg har aldri sett en så sterk vilje hos noe i hele mitt liv. Hos et menneske med så mye motstand, så har Andrea jernvilje. Det viser denne videoen, sier musikklæreren.

Videodagbok

De siste årene har 12-åringen hatt sin egen videodagbok. Dette har foreldrene Eirik Grindheim og Britt Margun Hustveit gjort sammen med skolen for å vise verden Andreas hverdag.

– Det er viktig for oss å vise frem det arbeidet skolen har gjort for vår datter. Det er viktig å vise verden at hun koser seg, og viser en utvikling, forteller pappa Eirik til BA.

 

Datteren ble født med hjerneskade, som har ført til kraftig epilepsi og cerebral parese. Andrea kan ikke snakke eller bevege seg uten hjelp.

– På skolen har hun fått muligheten til å gjøre det hun liker best. Det er begrenset hva Andrea får til, men musikken har rom for alt, sier faren.

– Musikklæreren hennes forteller at hun har en spesiell dragning mot blues og jazz?

– Hehe, ja, men den kommer nok ikke fra meg. Hun har vært eksponert for mange sjangre, sier Eirik Grindheim og ler.

For familien har det vært helt naturlig å være så åpen om datterens utfordringer.

– Vi opplever bare positive effekter av at Andrea får gå på en vanlig skole. Dette kan også påvirke andre elevers forhold til dem som har spesielle utfordringer, sier Grindheim.

Stolt lærer

Det er en stolt lærer som møter BA på Ådnamarka skole. Han har arbeidet med Andrea i fem skoleår, og har fulgt med på utviklingen hun har hatt.

– Hun er et fantastisk menneske og ett av de sterkeste menneskene jeg kjenner. Det er klart at hun er veldig syk, men likevel skal hun spille piano for enhver pris. Hun har vist en vilje utenom det vanlige på å komme seg fremover, sier Jonas Langeby.

Han forteller om en ung jente, som til tross for epileptiske anfall fortsetter å jobbe med pianoet nærmest uansett hvor utslitt hun er.

– Hun blir veldig utmattet etter et anfall, men likevel kjemper hun sin venstre hånd bort på pianoet. Det er beundringsverdig, sier Jonas Langeby.

Lørdag kan du lese om elevenes symfoniske møte med BIT 20 og en haug med gamle sykler.

Akkurat nå er videoen til Andrea sett av nesten 700.000 på YouTube.