Mandag klokken 1200 offentliggjorde altså Kode, etter en søkeprosess som har vart fra over påske og til 12. juni, navnet på sin nye direktør.

Petter Snare er altså mannen. Kunstsamler, forlegger, styreleder i Bergen Kunsthall og Bergen Assembly. Han var med å etablere galleriet Standard i Oslo og har tidligere sittet i styret til blant annet Oslo Kunstforening og Fotogalleriet. Snare har vært lite synlig i mediene, og de gangene han har sagt noe har det som regel vært i kraft av å være kunstsamler. Forresten en aktivitet han nå må legge på is, siden man ikke har lov å være samler samtidig som man er direktør ved et museum som Kode.

– Beskjeden

– Han er en utradisjonell kandidat med tanke på at han ikke har jobbet på kunstfeltet tidligere, sa styreleder Henning Warloe på pressekonferansen på Kode 1 mandag formiddag.

Petter Snare, som ble oppfordret til å søke jobben og som var den eneste som var unntatt offentlighet på søkerlisten, er utdannet jurist og jobber i dag ved Nedre Romerike Kemnerkontor.

– Vi er ved et tidsskille nå. De siste årene har vi hatt to direktører som har sittet i kortere perioder og det har vært en hektisk periode i forhold til byggene våre, vi har pusset opp, vi har brukt masse tid og krefter på et nytt sikkerhetssystem. Nå er det på tide å løfte frem samlingen igjen, sa han videre før Snare slapp til:

– Dette er et veldig ærefullt oppdrag, men det er ikke et enmannsshow. Jeg skal spille alle de veldig gode kreftene på Kode gode. Det blir min viktigste jobb, sa han.

– Og selv om jeg ikke har kunstfaglig bakgrunn, så har jeg god innsikt i kunstfeltet, sa Snare som også fortalte hva som ligger hans kunsthjerte nærmest:

– Jeg har hele tiden vært veldig opptatt av samtidskunsten og har samlet på både fotografier, video fra amerikanske, norske og tyske kunstnere.

Prosessen

Etter at Karin Hindsbo sluttet 1. juni for å bli Nasjonalmuseet-direktør er det Sigurd Sandmo, som til vanlig er direktør for komponisthjemmene ved Kode, som har vært konstituert direktør ved museet.

BA skrev i starten av april at det var rekrutteringsfirmaet Korn Ferry som skulle bistå prosessen med å finne personen som skulle fylle Hindsbos sko. Det ble søkt etter ny Kode-direktør i hele Skandinavia og Kode kjøpte annonseplass i både svenske, danske og norske medier.

Likevel var det bare seks søknader som kom inn etter en utvidet søknadsfrist. Blant dem var ett navn som var unntatt offentlighet i tillegg til konstituert direktør Sigurd Sandmo. Til slutt falt valget på Snare.

– Spennende!

Kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke, som er en av Klassekampens faste kunstanmeldere, omtaler valget slik:

– Spennende! Jeg kjenner ham litt, vi har sittet i noen styrer sammen. Og jeg er egentlig ikke så overrasket over Kodes valg. Når det gjelder direktørvalg generelt, så er direktøren med tung akademisk bakrgunn på vei ut. Den kompetansen legges heller litt lenger ned i organisasjonskartet og man ser heller til tydelige og gode ledere som skal inn og ta tøffe og kontroversielle valg. Det tror jeg Petter klarer fint, sier Storm Bjerke på telefon fra Tønsberg.