– Dette er en mulighet til å «speeddate» kulturlivet

 Performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen fremførte sitt bidrag til «Stemmer» under Kulturnatt fredag på Kode.

Performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen fremførte sitt bidrag til «Stemmer» under Kulturnatt fredag på Kode. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi kan for lite om byen vår, sier arrangør. Hun håper Kulturnatt kan bryte vaner.

DEL

– Kode skal være en del av livet, «Stemmer» hjelper oss med dette samfunnsoppdraget, sa påtroppende direktør Petter Snare i sin åpningstale av Kodes bidrag til kulturnatt 2017.

2. oktober trer han offisielt inn i direktørvervet, dette ble hans første utstillingsåpning.

– Det er morsomt at det kommer så mange folk som viser entusiasme. Det bekrefter det man tror om Bergen, sa Snare til BA etter talen og innrømmet at han hadde litt nerver.

– Det er utrolig gøy å komme til Bergen og dette var en fin oppvarming til direktørvervet.

– «Speeddater» kultur

Det var et bredt spekter av byens kulturelle innslag som ble malt opp fredag kveld. Mellom 60 og 70 arrangører kunne by på mellom 80 og 90 innslag, fortalte arrangør for kulturnatt Sølvi Ones i Unson AS.

– Hvis du prøver å rekke over alt tror jeg ikke det går, la hun til.

Kulturnatts førsteutgave ble opprettet i forbindelse med at Bergen var kulturby i 2000, men ble først et årlig arrangement i 2005. Inspirasjon er hentet fra andre europeiske byer som København og Paris, i disse er imidlertid ikke arrangementet gratis slik som i Bergen.

– Målsettingen å skape kultur-nysgjerrighet hos folk som ikke tør å bruke alle stedene våre ellers. Her får de muligheten til å «speeddate'e» kulturlivet. Det gjør ingenting om du ikke liker det – du har ikke brukt penger, forklarte Ones.

– Vi ønsker å skape flere kulturbrukere ellers i året, mange som bor her som aldri har vært inne i Rosenkrantztårnet, vi forsøker å få folk få til å prøve noe nytt, la hun til.

Ones ønsker at Kulturnatt skal stimulere vanedyret til å prøve noe nytt – det hjelper at arrangementet er gratis.

– Egenpleien er veldig viktig her - at vi faktisk opplyser om alt det flotte vi har. Vi får for lite med oss, går akkurat samme løype til jobb, besøker de samme restaurantene og pubene – vi kan for lite om byen vår, sier hun og legger til at «bergenser» og «gratis» jo henger litt sammen.

12000 publikummere

Saken fortsetter under bildet

Påtroppende Kode-direktør Petter Snare var entusiastisk i forkant av årets kulturnatt, men litt nerver hadde han òg.

Påtroppende Kode-direktør Petter Snare var entusiastisk i forkant av årets kulturnatt, men litt nerver hadde han òg. Foto:

 

Ones opplyste at omkring 12000 publikummere tar turen innom de ulike innslagene under kulturnatt. Arrangøren forteller også at stadig flere turister viser interesse for arrangementet.

– Behovet for opplaget på engelske oversettere øker for hvert år, sa hun.

Ones understreker viktigheten av arrangementer som Kulturnatt i Bergen, det handler om å presentere seg for omverden, det kan også gi grobunn for økt turisme hevder hun.

– Det blir stadig viktigere for Bergen å tilby arrangementer som kulturnatt ettersom vi ønsker å si at vi er en kulturby, sa hun.

Påtroppende Kode-direktør Petter Snare enes med Ones.

– Det er viktig at man bringer folk inn i kulturinstitusjonene, og at de ønsker å komme tilbake.

– Det er også viktig at Bergen viser at byen har mye å gi som kulturby, la Snare til.

Fokus på valget

Nasjonale og internasjonale performancekunstnere utgjorde «Stemmer». De inviterte kommenterte på sin måte betydningen av frie valg i forkant av stortingsvalget førstkommende mandag. Lilibeth Cuenca Rasmussen fremførte sitt bidrag etter åpningstalen på Kode. Snare understreker viktigheten av kunstens plass i politikken.

– Jeg tenker at man må gjøre noe relatert til valget rett før. Det viser hvor viktig kunst er, sa han.

Kunststudentene Helene Marí Lindebø, Franciska Gottlieb og Isabella Hansson hadde tatt turen til Kode for kulturnatt.

– Det er fint å få dette med seg, men jeg har ikke helt oversikt ennå, sa Lindebø.

Artikkeltags