Karin Hindsbo blir direktør ved Nasjonalmuseet

Karin Hindsbo blir ny sjef ved Nasjonalmuseet.

Karin Hindsbo blir ny sjef ved Nasjonalmuseet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kode-direktøren flytter til Oslo og har fått ny toppjobb.

DEL

Klokken 1100 mandag formiddag skal Linda Bernander Silseth, som er styreleder for Nasjonalmuseet, presentere den nye direktøren på et pressemøte i Oslo.

Allerede 09.45 sendte Nasjonalmuseet ut pressemelding. I den bekreftet museet at Hindsbo blir Audun Eckhoffs etterfølger i direktørstolen.

– Nasjonalmuseet er en av de aller viktigste kulturinstitusjonene i Norden. Nå står vi foran museets mest spennende periode, på vei mot nytt bygg på Vestbanen i 2020. Her ligger en historisk satsning på kunst, og jeg gleder meg stort til å være med på å forme fremtidens nasjonalmuseum, sier Karin Hindsbo i pressemeldingen.

– Jeg er veldig glad for den tillit styret her gir meg og er også svært ydmyk. Jeg gleder meg til et godt og tett samarbeid med et kompetent styre og ikke minst de mange utrolig flinke ansatte i Nasjonalmuseet, sier hun videre.

Fra Sørlandet

Før helgen ble det kjent var totalt 13 søkere til jobben som ny direktør ved Nasjonalmuseet. På søkerlisten var blant andre nåværende direktør Audun Eckhoff og Hindsbo. Knut Ljøgodt, som var direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum fra 2008 til 2016, stod også på listen.

Hindsbo ble presentert som ny Kode-direktør inne på Kode 1 i oktober 2013 da Erlend Høyersten takket ja til å bli ny sjef for ARoS i Danmark.

– Jeg er veldig glad for å være her, og jeg har gledet meg veldig til denne dagen, sa hun til BA da hun ble presentert.

Dansken kom da fra direktørstillingen ved Sørlandets Kunstmuseum, hvor hun hadde vært i to år. Tidligere har hun også vært kunstfaglig leder ved Århus kunstbygning.

Nå starter jakten

Styreleder for Kode, Henning Warloe, er ikke glad for at Kode mister sin direktør. Men han forstår godt hvorfor Hindsbo valgte Nasjonalmuseet.

– Jeg må være ærlig å si at vi ikke er glade for at Hindsbo forsvinner fra Kode. Hun har vært en særdeles dyktig direktør for oss, men som jeg sa før helgen, så har jeg forståelse for at hun er ønsket andre steder. Den jobben hun har fått, er kanskje den mest ettertraktede museumsjobben i Norge, sier Warloe til BA.

Men han er sikker på en ting når jakten nå starter på Hindsbos etterfølger: Direktørstillingen ved Kode er den nest mest interessante museumsjobben i Norge.

– Jeg er subjektiv, men jeg mener at direktørjobben i Kode er en god nummer to etter Nasjonalmuseet, sier Warloe.

Nå starter jakten på etterfølgeren.

– Styret skal ha årets første møte om fjorten dager. Da skal vi sette oss ned og diskutere hva vi gjør videre. Vi kommer til å lyse ut stillingen på nordisk basis, sier styrelederen.

Listen kommer til å ligge høyt, lover Warloe.

– Karin Hindsbo har utrettet mye for Kode på de tre årene hun har vært her. Det har gjort at listen legges høyt for vår neste direktør, sier Warloe.

– Hvem skal sitte i ansettelsesutvalget?

– Detaljene rundt dette må vi ta stilling til på neste møte, sier Henning Warloe.

– Viktig stemme

Kulturbyråd Julie Andersland (V) er både fornøyd og trist over at Karin Hindsbo blir ny direktør for Nasjonalmuseet.

– Jeg vil først og fremst gratulere henne masse. Hun har vært en dyktig direktør for Kode og for Bergen. Vi mister en veldig dyktig direktør, samt en tydelig stemme i den offentlige debatten. Hun har satt Bergen på kartet, sier Andersland til BA.

Hun synes det også er en gledens dag for Nasjonalmuseet, som får en så dyktig direktør.

– Styreleder for Kode, Henning Warloe, må ut og jakte på ny direktør. Hva forventer du av jakten?

– Hindsbo har styrt Kode med en god hånd. Det er klart at det ikke blir enkelt for styret å finne en ny direktør etter henne. Men jeg har stor tillit til at de løser dette på en god måte, sier Andersland.

– Warloe mener Kode-jobben er den nest mest interessante museumsjobben etter Nasjonalmuseet?

– Han har et poeng. Kode er et spennende og omfattende museum, som sitter på viktige samlinger, i tillegg til komponisthjemmene. Kode er en instituisjon som representerer kunstskatter i nasjonal sammenheng, sier Julie Andersland til BA.

Artikkeltags