– Navnet vårt er helt tilfeldig og det kommer egentlig fra tegneserien «Tommy og Tigern». Tommy har et alter ego med navn «Spiff» som er en romhelt. Hver gang han skal skyte på romvesen sier han «Krakow», og det er der vi kommer inn, sier René Misje og Kjartan Grønhaug.

De er to av fire medlemmer i bandet. Ansiktene er badet i sol, og begge trekker svarte capser ned i ansiktet. De forteller at de ikke vil ta et typisk «metalband»-bilde til artikkelen, og at de er litt ferdig med å bli satt i bås som metalband. De forklarer at de er et band som er vanskelig å plassere i en bestemt sjanger, selv om de i utgangspunktet spiller musikk inspirert av metal-sjangeren, og at det er et evigvarende problem. De nevner rock, hard gitar, alternativt rockeband, en «crossover» med inspirasjon av 90-tallets grunge og rock som grunnpilarer i uttrykket.

Det har skjedd mye siden bandet ble dannet i 2005. Den gangen Grønhaug og vokalist Frode Kilvik spilte i et band som var i oppløsning. Misje ble hentet inn og her sitter de, en vokalist, seks trommiser, syv barn fordelt på fire medlemmer, og et par katter og hunder senere.

– Nå har vi gjort den greien med å ta mørke dystre bilder på fjellet, så nylig tok vi knallrosa bilder til den siste platen, det blir en mer fargerik videreføring av det vi har gjort før, det er mer lys, mer fest, sier Misje.

Gjest fra Motörhead

Hvert tredje år har de gitt ut plate. Nå kommer det fjerde med navn «minus». De mener at de med dette albumet tar en ny retning, blir mer tydelig og at hver låt har sitt eget uttrykk.

På åpningssporet «Black wandering sun», har de fått med seg Phil Campbell, som var Motörhead-medlem fra 1984 til 2015.

– Det er helt absurd egentlig, verden er liten, det var utrolig fett, sier Misje og fortsetter:

– Phil og sønnen hadde spilt inn sporet på nyttårsaften. Vi fikk den tilsendt og limte det rett på låten. Vi var litt redd for å eventuelt si at den ikke var god nok, hvordan sier man det til han? De ler.

– Heldigvis var det dritfett. Og siden det ikke er slik vi spiller gitar, ble det en utrolig fin miks, sier Misje.

På det siste og sjette sporet «Tidlaus», har de med seg et noe utradisjonelt mannskor.

– Vi fikk blant annet produsenten vår Iver Sandøy og en hel del andre til å synge det samme i studio, og det ble litt fest.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Exit etter Bergenfest

I juni spilte Krakow på Bergenfest for første gang. Det var daværende trommis, Ask Ty, sin siste konsert med bandet. 

– Det var fantastisk å spille på Bergenfest, og det var ikke en vemodig greie. Vi skjønner hva det innebærer å spille i band og forstår godt at Ask vil trappe ned på bandengasjementene sine. Det ble en fin avslutning.

– Hvordan var det å få inn en ny trommis i bandet?

– Vi fikk Rune Nesse til å steppe inn, han har spilt med oss før og vi liker han veldig godt. Det tok ikke mer enn en dag før han kom inn i det, og siden han er supermusikalsk gled han inn i rollen etter bare noen få øvinger, sier Grønhaug.

– Fordelen med å ha vært et band i 13 år er at vi har opplevd mye sammen, så vi lærer å finne nye løsninger og tar øvingene raskt, skyter Misje inn.

Stor Europa-turné

I september skal Krakow ut på en stor Europa-turné med et av Norges største metalband, Spellemanngrossistene i Enslaved, og kultbandet High on Fire fra California.

– Når man får slike muligheter må man slå til. Vi er heldig og vi har til nå vært en liten butikk, så å komme seg opp på dette nivået og denne turneen? Det blir en unik pakke med kombinasjonen av band, forteller Misje.

– Vi har lenge vært store fans av begge bandene. Vår første større turné var faktisk med Enslaved for ti år siden, og nå blir det enda større, sier Grønhaug.

– Vi er jo familiemenn med fulltidsjobber utenom og det er første gang vi blir vekke så lenge og da skal det være verdt det, det er veldig inspirerende å få den «pushen» sier de og foreslår å ta bildene under pastellfarget neonlys.

PS: Krakow runder av turneen med slippfest for «minus» på Hulen 20. oktober der stonerrockerne Bismarck fra Bergen varmer opp.

Krakow

Frode Kilvik, René Misje, Kjartan Grønhaug og Rune Nesse.

Debuterte med EP-en «Dusty Roads» i 2007». «Minus», som slippes 31. august, er bandets fjerde albumutgivelse.

Høstturneen starter i København 29. september og fortsetter til Polen, Tyskland, Luxembourg, Nederland, England, Irland, Nord-Irland, Belgia og Frankrike.