Har fått «sommerjobb» i Ole Bulls hus

Ærverdig: Hjemmet hvor Ole Bull bodde mot slutten av sitt liv var lenge i familiens eige, før det ble gitt i gave til Foreningen til Norske Fortidsminnesmerkers Bevaring, Den Bergenske Avdeling.foto: kristoffer westergaard

Ærverdig: Hjemmet hvor Ole Bull bodde mot slutten av sitt liv var lenge i familiens eige, før det ble gitt i gave til Foreningen til Norske Fortidsminnesmerkers Bevaring, Den Bergenske Avdeling.foto: kristoffer westergaard

Ole Bull fikk i sin tid lagd en sti på Lysøen. Denne sommeren går Rasmus Hella Mikkelsen i hans fotspor.

DEL

Havet kruser og skyssbåten «Ole Bull» skjærer med bauen gjennom asurblå sjø. Forut ligger Lysøen. Den er et pent skue i seg selv, men i dag er den også svøpt i en blå himmel kun flerret opp av eksosen fra fly.

Alltid spent

I sommer har en tjueåring fra Bergen ved navn Rasmus Hella Mikkelsen plukket opp fiolinen for å gjøre museumsvisitten til de tilreisende enda mer levende. Folk fra både inn- og utland har ankommet denne søndagen i juli. Huset til Ole Bull er scenen for dagens konsert; et eventyrslott med en russisk løkkuppel på toppen.

Saken fortsetter under bildet

Fiolinisten: Rasmus Hella Mikkelsen vil leve av musikken. Arbeidserfaringen er det ingenting å si på. Foto: Kristoffer Westergaard

Fiolinisten: Rasmus Hella Mikkelsen vil leve av musikken. Arbeidserfaringen er det ingenting å si på. Foto: Kristoffer Westergaard Foto:

Inn i storstuen kommer hovedattraksjonen med sin fiolin. I hvit skjorte og dressbukser i ull fremfører Hella Mikkelsen sammen med pianist Ingunn Ådland et knippe norske og rumenske fokedanser i tillegg til Ole Bulls «Et Sæterbesøk». Luggen flakker vilt over en konsentrert spellemanns blikk. Vanskelige ting ser enkle ut når flinke folk gjør dem, men bak den utstrålte selvsikkerheten er Hella Mikkelsen som folk flest.

– Jeg er alltid spent. Men det er skjerpende, sier han.

Viktig med tradisjoner

Siden han var seks har den unge musikeren spilt fiolin. Nå studerer han til bachelor under Stephan Barrat Due. Tidligere har han vært «Spellemann» i «Spellemann på taket», og noen konserter på Lysøen har det også blitt. Selv om de store navnene innen dagens populærmusikk ikke heter Grieg eller Bull til etternavn, ser ikke Hella Mikkelsen noen grunn til å endre sjanger.

– Det er jo vanskelig å bryte gjennom uansett, men jeg tenker at det er viktig å ikke sette begrensninger for seg selv. Så synes jeg også det er viktig å bringe gamle tradisjoner videre, sier han.

Når og hvor og om det store gjennombruddet skulle komme, spekulerer han ikke så mye i, men legger ikke skjul på at innen den klassiske musikktradisjonen skiller det seg ut et par scener han kunne tenke seg å stå på.

Saken fortsetter under bildet

No bullshit: Det ble sagt om Ole Bull at han kunne tjene nok penger på et par konserter til å bygge huset sitt på ny.foto: Kristoffer Westergaard

No bullshit: Det ble sagt om Ole Bull at han kunne tjene nok penger på et par konserter til å bygge huset sitt på ny.foto: Kristoffer Westergaard Foto:

– Det er jo drømmen å opptre på scenen i Wien og Berlin.

Egenkomponert musikk

Innen den tid tar sommerens spillejobber her på Lysøen sted hver søndag i juli og august. I tillegg til Grieg og Bull fikk Hella Mikkelsen også muligheten til å spille en av sine egne komposisjoner.

– «Sull» heter den. Det er en vuggevise som handler om en persons vonde drøm.

Ole Bull var på toppen av karrieren en ekstremt ettertraktet musiker. Det sies at om huset hans ble revet, kunne han bygd det opp igjen for pengene han tjente i løpet av et par konserter. Å få spille i hjemmet til en slik historisk skikkelse synes Hella Mikkelsen er inspirerende.

– Når jeg forbereder meg inne på soverommet til Ole Bull kan jeg se båten med publikum legge til ved havnen. Det er klart det er stort, smiler han.

Bruker Ole Bulls fiolin

Det er første gang fiolinisten dedikerer sommerens søndager til felespill på Lysøen, men det er ikke det eneste som er nytt for året. Noen av komposisjonene fremføres på en fiolin som også har tilhørt en annen.

– Det er første gang jeg spiller på Ole Bulls egen fiolin, en Guarneri del Gesu. Jeg tør ikke tenke på hva den er verdt, sier en ærefryktig Hella Mikkelsen.

Pianisten ved fiolinistens side heter Ingunn Ådland. Musikklæreren fra Langhaugen videregående skole har selv gitt en rekke konserter med blant annet Bergen Filharmoniske Orkester, og mener Hella Mikkelsen har noe spesielt.

– Han er veldig flink til å eksperimentere. For meg ser det ut som gutten lever og og puster musikk, sier hun.

Ådland synes selv det er inspirerende å få spille ved Hella Mikkelsens side.

– I musikk har ikke alder noe å si. Selv om jeg er en del eldre enn Rasmus, så spiller vi i samme verden.

Artikkeltags