Röyksopp til BA: – Dette setter vi stor pris på

Herman Ljung, Miss Tati, Gerald Pettersen og Kim Fairchild er kun halvannen uke unna premieren på «Å Bergen, Bergen».

Herman Ljung, Miss Tati, Gerald Pettersen og Kim Fairchild er kun halvannen uke unna premieren på «Å Bergen, Bergen». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Alle artistene som hylles i «Å Bergen, Bergen» har fått beskjed om at låtene deres er med. Men ingen har hørt i hvilken utgave ennå.

DEL

– Vi har for eksempel med et kor som synger Röyksopps «Eple», forteller regissør Frede Gulbrandsen til BA.

Det er under to uker til Agnete Haalands avskjedsforestilling som sjef på huset. Det var hun som hadde ideen til stykket, som er en hyllest til musikkbyen Bergen. I stykket blir kjente låter fra bergensartister tolket på helt nye måter.

– Agnete sendte meg drøyt 68–69 sangnumre, som nå er barbert ned til 26–27, sier Gulbrandsen videre.

Numrene spenner fra Grieg til Kygo. I tillegg er det lagt inn små referanser og hilsener.

– Hvem har dere alliert dere med for ikke å glippe på noen?

– Kato Ådland, som er musikalsk ansvarlig, har vært en sentral del av musikermiljøet. Han er garantisten vår for at vi ikke glemmer viktige ting.

– Har de som har fått med en låt i stykket vært involvert på noen måte?

– De vet at de er representert, men det er våre fortolkninger og kontekster. Men det er klart at vi håper det vil bli tatt godt imot av dem. De er alle invitert til premieren.

Artikkelen fortsetter under bildet

1. november er det premiere på «Å Bergen, Bergen» på Store Scene på DNS. Her er Amdam (til venstre) og Marie Moe fra nå oppløste Razika under mandagens prøver på huset. Til høyre sitter Jan Kåre Hystad.

1. november er det premiere på «Å Bergen, Bergen» på Store Scene på DNS. Her er Amdam (til venstre) og Marie Moe fra nå oppløste Razika under mandagens prøver på huset. Til høyre sitter Jan Kåre Hystad. Foto:

Trangt nåløye

På DNS pågår prøvene til «Å Bergen, Bergen» for fullt. På den ene balkongen sitter Jon Ketil Johnsen og titter ned på scenen. Der sitter Kim Fairchild på en rekvisitt og venter. Plutselig strener Kjersti Elvik over scenen, mens Gerald Pettersen og Irene Waage står langs veggene i salen.

– Det er noe galt med gitaren, sier Kato Ådland.

Bak scenen møter vi Marie Amdam, Marie Moe og Miss Tati. De to førstnevnte kommer fra nå oppløste Razika, og spiller i bandet i stykket.

Amdam, datter av DNS-skuespilleren Stig Amdam, sier at de har spøkt med at Ådland måtte kjøpe enveisbillett til andre siden av kloden. Muligheten for at artistene som blir løftet frem ikke liker behandlingen av sin låt er jo til stede.

– Vi har opplevd å bli covret og parodiert med Razika, og stort sett syntes vi at alt er veldig stas. Det er en fin hommage, og spesielt i dette stykket hvor nåløyet har vært så utrolig trangt og man må utelate så mange. Men det er jo opp til de forskjellige artistene om de liker versjonene, forteller hun.

– Uvant å ha en sjef

Trommeslager Embla Karidotter er også med i bandet, mens Maria Råkil, det fjerde Razika-medlemmet, studerer i utlandet for tiden. Marie Moe peker på en vesensforskjell mellom det å spille i Razika og være på scenen på DNS:

– Det er litt uvant å ha en sjef som tar avgjørelsene, selv om vi får komme med innvendinger. Det er litt deilig, sier Moe.

– Vi har aldri opplevd noe sånt. Det har alltid vært et evig demokrati, alle skal være enig. Det har vært utrolig luksus å ha med Kato Vi kan for eksempel ikke spille etter noter, så vi måtte lære oss alt på øret, på vår måte. Der har han vært veldig fin og loset oss gjennom det.

– Det er halvannen uke igjen til premieren. Hva gjenstår?

– Det var veldig deilig da vi kom oss inn på scenen her, vi har øvd et annet sted før. Nå har vi kostymer, rekvisitter og da realiteten kicker inn, sier Miss Tati, som egentlig heter Tatiana Palanca.

– Særdeles hyggelig

På scenen er det klart for øving igjen. Det er det ikke så viktig med gitaren som ikke gir lyd, for nå skal det øves på a capella-versjonen av «Eple», Röyksopp-klassikeren fra 2001.

Og Röyksopp, hva synes de om å bli tolket på DNS?

– Det er jo særdeles hyggelig å bli innlemmet i bergensk folklore. Det setter vi stor pris på. Det er alltid gøy når andre tolker våre låter – i hvert fall i denne konteksten, som man må anta er en form for hyllest, skriver Svein Berge og Torbjørn Brundtland i en SMS til BA.

«Å Bergen, Bergen»


Ingvild Schade og Mathias Luppechini har skrevet teksten til hyllesten til musikkbyen Bergen.

Spilles på DNS frem til 28. desember. Premieren er 1. november.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken