I starten av august skrev BA om de første filmene i BIFF-programmet. Blant annet vises dokumentaren «Believer» – om Imagine Dragons-vokalist Dan Reynolds og hans engasjement for homofile i mormoner-miljøene.

I tillegg kommer det nå enda en film der musikk spiller en vesentlig rolle – bergensbaserte Línt har nemlig samarbeidet med filmskaperen Tommy Næss. Sammen har de laget en film som heter «Mulm» hvor de har hatt en ambisjon om å strekke i grensene mellom musikk og film. «Mulm» er ingen musikkvideo, men heller ingen film der filmmusikken ligger oppå som et krydder. Næss og Línt har forsøkt å likestille lyd og bilder.

Et helt verk

– Líint tok kontakt med meg, de lette litt etter filmfolk til denne ideen. De likte spesielt naturbildene i filmene mine, sier Tommy Næs til BA. Han har blant annet laget kortfilmene «Noora» og «Bror».

– De ville gjøre noe lengre og noe mer enn en musikkvideo, så jeg lyttet til musikken deres. Og jeg likte det jeg hørte kjempegodt, sier Næss og legger til:

– Vi kom frem til at det skulle være et helt verk. Det handler mye om stemning og vi har filmet på veldig mange forskjellige locations, blant annet på Voss og Vikafjellet, i tillegg til i sentrum. Jeg har også filmet i Japan og på Island.

– Hvordan skal en film som dette få et videre liv etter BIFF?

– Det spurte Vestnorsk Filmsenter også om før vi fikk penger. Man kan vise den på filmfestivaler og gjøre som Línt skal gjøre på BIFF, lage det som en performance der de spiller live og filmen går i bakgrunnen. Dette er den mest kunstneriske filmen jeg har gjort, sier han.

Komplett forestilling

Línts Eirik Marinius Sandvik forteller at dette er noe de har hatt lyst til å gjøre i flere år.

– Vi har gjort stumfilm-ting tidligere (til «Berlin – Storbyens symfoni» i 2014, journ, anm.) og vi har alltid projisert film bak oss når vi spiller – vi er ikke så aktive på scenen. Det handler litt om å få forestillingen til å bli komplett. Nå hadde vi lyst til å samarbeide med en filmskaper fra starten.

Línt var med på en samling for film- og musikkbransjen under BIFF for noen år.

– Det var da vi virkelig begynte å snakke om det. Vi kontaktet Næss og var på bølgelengde med en gang. Vi følte at det han gjorde passet godt med vår musikk. I utgangspunktet hadde vi jo faktisk skrevet et helt filmmanus, men sammen med Tommy gikk vi bort fra det.

– Og nå satser dere på flere filmfestivaler?

– Ja, det hadde vært moro. Vi håper både å få kunne vist filmen, men også spille til den live, som vi gjør på BIFF.