Denne bydelen skal bli litt stoltere

For tolv år siden ble Laksevåg bibliotek ble lagt ned og for to år siden, da dette bildet ble tatt, arrangerte organisasjonen Initiativ: Laksevåg et bokarrangement for å markere ønsket om å få tilbake biblioteket sitt. Biblioteket er enda ikke på plass, men i helgen vil det likevel bli arrangert en kultur- og litteraturfestival for bydelen Laksevåg

For tolv år siden ble Laksevåg bibliotek ble lagt ned og for to år siden, da dette bildet ble tatt, arrangerte organisasjonen Initiativ: Laksevåg et bokarrangement for å markere ønsket om å få tilbake biblioteket sitt. Biblioteket er enda ikke på plass, men i helgen vil det likevel bli arrangert en kultur- og litteraturfestival for bydelen Laksevåg Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Bok og Kran er kultur- og litteraturfestivalen som skal synliggjøre Laksevåg og ta fokus vekk fra en ellers negativ vinkling av området i media.

DEL

– Vi i Initiativ: Laksevåg ønsker å sette søkelyset på Laksevåg gjennom denne litterære festivalen. Det blir dessverre mye negativt snakk om Laksevåg som bydel, og da med tanke på alt rundt Strax-huset, men vi ønsker å fokusere på og vise frem alt det gode vi kan by på også.

Det forteller Ann Kristin Ramstrøm, styreleder i den uavhengige interesseorganisasjonen Initiativ: Laksevåg. Organisasjonen definerer Laksevåg bydel som området mellom Puddefjordsbroen og vestover mot Sotra ved Storavatnet.

Høy innholdskvalitet

Initiativ: Laksevåg arrangerer jevnlig litteratursamlinger for barn, minikonferanser om byutvikling og turer i nærområdet, men det var først i fjor de startet opp med sin helt egne kultur- og litteraturfestival, Bok og Kran. Tilbakemeldingene var veldig positive, forteller Ramstrøm.

– Det var mange gode tilbakemeldinger på at det ble arrangert en litteraturfestival med så høyt kvalitetsmessig innhold. Det er med på å gi bydelen litt stolthet, sier hun.

Industripreg og arkitekthjelp

Til forandring fra i fjor vil lørdagens arrangement ha et industrielt preg.

– I år har vi et større fokus på det lokale i forhold til industri og arkitektur. Vi har lyst til å løfte Laksevåg ved å vise til den spennende industrihistorien som finnes der og da spiller selvfølgelig arkitekturen en viktig rolle, forteller styrelederen.

Bok og Kran

Lørdag 30. januar på Laksevåg.

Fire ulike deler i arrangementet; først for barn, så ungdom, senere presentasjon og utstilling fra arkitekter på BAS og til slutt litterær samling med lokale forfattere.

Arrangeres for andre gang.

Det er Bergen Arkitekthøgskole (BAS) som bidrar til denne delen, med både foredrag og utstilling.

– I høst gjorde BAS et slags utopia-prosjekt hvor de så på mulighetene ved forandringer fra industriområdet til bobebyggelse i indre Laksevåg. De har studert det gamle verftet og hvordan man kan bruke allerede eksisterende bygninger til videre utvikling, forteller førsteamanuensis på Kunst- og Designhøgskolen, Geir Goosen.

Festival for store og små

Årets program er delt inn i fire deler, hvor de to arrangementene som foregår på dagtid retter seg mot barn og ungdom, før BAS holder foredrag. Til sist avsluttes det hele med litterær lesning og diskusjon på Lyst og Fryd kafe med blant annet Vigdis Hjorth og Erlend O. Nødtvedt. Sistnevnte mener det er bra at man kan oppleve kulturelle ting utenfor sentrum.

– Jeg synes det er et strålende arrangement og det er sjelden litterære kvelder arrangeres utenfor sentrum. Jeg er veldig glad i organisasjonens langsiktige målsettingen deres om å åpne sin egen bibliotekfilial, forteller forfatteren, som også jobber på Bergen Offentlige Bibliotek.

Saken fortsetter under bildet.

Ann Kristin Ramstrøm i Initiativ:Laksevåg. Her fra et bokarrangement for barn for to år siden.

Ann Kristin Ramstrøm i Initiativ:Laksevåg. Her fra et bokarrangement for barn for to år siden. Foto:

Ønsker egen filial

For tolv år siden ble Laksevåg filial nedlagt og for to år siden markerte Initiativ: Laksevåg at det var på høy tid å starte biblioteksvirksomheten opp igjen.

– Et offentlig møtested kan jevne ut forskjellene og skape en identitet. Folk synes det er viktig, sa styreleder Ramstrøm til BA da.

Forfatter Nødtvedt ser også tydelig et behov.

– Min personlige mening er at Laksevåg har et opplagt behov for en filial. På Bergen Offentlige Bibliotek i sentrum merker vi en større pågang og flere som får øynene opp for biblioteket som en møteplass.

En av de største kampene for Initiativ: Laksevåg er å få sitt eget bydelshus og bibliotek.

– Dette arrangementet er også et ledd for å synliggjøre behovet for å ha en møteplass for bydelen vår. For å få festivalen til å gå rundt i år har vi vært nødt til å leie forskjellige lokaler i området med noen midler fra kommunen og litterære fond. Å finne gode lokaler har vært den vanskeligste delen av planleggingen, sier Ramstrøm.

Artikkeltags