Det er stille i stuen til Angunna Kvandal før «hele» litteraturfestivalen skal fylle opp hver eneste ledige plass hos 92-åringen. Hun har lagt klar raggsokkene hun har strikket til den viktige gjesten som er ventet.

Hverdagens tekster

Forfatter og Oddas store sønn, Frode Grytten, kommer luntende inn og finner umiddelbart sin faste plass i godstolen. Siden 2010 har han kommet dit for å lese høyt fra egne tekster.

– Jeg leser tekster fra hverdagen, noe som like godt kunne skjedd her inne, sier den bergensbaserte forfatteren.

Vi er inne i murboligen, der Gryttens gjennombruddsroman, «Bikubesong», har sin opprinnelse. Tre forfattere sitter i hver sin leilighet og leser høyt for bokelskere. Mens forfatterne Anne Oterholm og Geir Gulliksen har invadert to andre stuer, har Grytten tatt på seg strikkesokkene Angunna har laget til ham og åpner mappen.

Rommet fyller seg raskt opp av festivalgjengerne.

Inne på kjøkkenet har 92-åringen gjemt seg. Hun har hørt Grytten før.

– Jeg har lest mye av Frode Grytten, ja. Han er grei nok han, smiler hun litt skjelmsk før hun legger til.

– Jeg har gledet meg til dette hele året.

Angunna Kvandal har åpnet dørene for Odda Litteraturfestival med den største selvfølgelighet.

– Frode er blitt husvarm nå, ja, sier pensjonisten og ler.

 

Tett på

– En kommer veldig tett folk. Det er veldig givende å gjøre dette. Det er annerledes og det å sitte her gir noe til opplesningen, sier Frode Grytten.

Litteratursymposiet, som det også heter, har brukt murboligen mye siden oppstarten i 2005. Fra det gamle murbygget har Grytten lest høyt for folk på loftet, poet Henning Bergsvåg har hengt ut vinduet og lest høyt.

– Det er litt av ideen med festivalen, at den kommer til byen og ikke omvendt, at den bruker byen, sier Grytten.

Bergsvåg sitter og lytter til forfatterkollegaens fortellinger. Han har vært en av aktørene under litteraturfestivalen i en årrekke. I år har han samtaler med andre forfattere, i tillegg til den store fotballdebatten.

– Fotballdebatt på litteraturfestival?

– Ja, vi sitter og diskuterer fotball. I år skal jeg og Frode (Grytten) forklare publikum reglene til Nations League, sier Bergsvåg og gliser.

 

Grytten-sokker

– I år frøs Frode slik på føttene, så jeg måtte finne sokker til ham. I år har jeg strikket et par han kan få med seg, hvisker Angunna på kjøkkenet.

En liten halvtime senere er Grytten ferdig. Gruppen på 30 blir høflig jaget videre til neste forfatter, neste stue, nye eventyr.

Tilbake sitter Frode Grytten og venter på nye lyttere.

Full litteraturpakke

Torsdag sto Grytten i svømmehallen og leste dikt til publikumet – i bassenget. I dag skal han vandre i sentrum og vise festivalpublikumet sitt eget Odda, opphavet til mange av historiene hans.

Grytten har ordets makt inne i den lille stuen. Når forfatteren leser, holder folk nesten pusten.

– Jeg sitter her i dag, akkurat den dagen de deler ut Nobelprisen i litteratur. Så jeg skulle jo egentlig vært i Stockholm, jeg, gliser Grytten.

Det ble hjemby og høytlesning for litteraturelskere istedenfor.

 

Fem dager med festival

Ingvild Ystanes er festivalsjef årets rundt for Odda kommune. 90 aktører bruker 24 forskjellige scener rundt om i byen i litteraturfestivalen som i fjor hadde 7600 besøkende, fem dager til endes.

I programmet beskrives Frode Grytten som «den største av alle Oddinger».

– Hehe, ja. Frode Grytten er Oddas store sønn, sier festivalsjefen.

 Les mer fra Odda Litteratursymposium i mandagens BA.