– Fikk nok av å se mine egne stykker

Jon Fosse gleder seg til premieren på «Andvake», men kommer ikke på premieren i neste uke.

Jon Fosse gleder seg til premieren på «Andvake», men kommer ikke på premieren i neste uke. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jon Fosse blander seg aldri inn i teaterversjonene av stykkene hans. – Jeg vil rett og slett ikke, sier ordkunstneren fra Strandebarm.

DEL

23. mai er det premiere på Jon Fosses trilogi «Andvake» på Hordaland Teater.

Selv vet ikke forfatteren om han kommer for å se stykket.

– Det hender at jeg fremdeles drar for å se mine egne stykker, men jeg har sett så mange av dem at jeg på en måte gikk lei, sier en ærlig Jon Fosse til BA.

Ordkunstneren bor i Oslo, i Grotten, statens æresbolig for fortjente kunstnere.

Går aldri på premierer

Selv om Fosse plutselig kan bestemme seg for å dra til Bergen for å se «Andvake», så er det en ting han aldri gjør. Jon Fosse går aldri på premierer.

– Da jeg skulle ha den første premieren min, som var stykket «Og aldri skal vi skiljast» på DNS, bestemte jeg meg for to ting. Dersom jeg skulle skrive for teater, skulle jeg aldri blande meg inn i hva de gjorde med teksten, og jeg skulle aldri gå på premierer. Stort sett har jeg holdt meg til dette, forteller Fosse.

– Hvorfor?

– Begge deler har vel med at en vil prøve å verne seg selv litt, sier Fosse ærlig.

– Men du blander deg aldri inn i produksjonen av stykkene du har skrevet?

– Aldri. Jeg vil rett og slett ikke. Jeg samarbeidet med Kai Johnsen på de første stykkene mine. Han og jeg snakket mye sammen om hver eneste produksjon. Men det er unntaket som bekrefter regelen, sier lyrikeren.

Stolt av teateret

Tidligere har BA skrevet at Jon Fosse ble veldig glad for at Solrun Toft Iversen ble den nye teatersjefen på Hordaland Teater. Han håper Iversen blir i mange år.

– Det er strålende at det går så godt med Hordaland Teater, som det gjør. Solrun er et funn av en teatersjef. Endelig har Bergen fått en nynorsk teaterinstitusjon i sentrum, sier en glad Fosse.

Håper Solrun blir

– Agnete Haaland gir seg som teatersjef på DNS. Hva tenker du om Iversen som en etterfølger?

– Jeg håper inderlig at Solrun blir værende på Hordaland Teater. Hun er i ferd med å bygge opp en helt ny og viktig kulturinstitusjon, og jeg må få lov å være så ærlig å si at det er gjevere å utvikle Hordaland Teater enn å bli en del av en lang rekke teatersjefer på DNS, sier Jon Fosse.

– Hvilke forventninger har du til oppsetningen?

– Etter lang erfaring med teater, der over tusen produksjoner har vært tilknyttet mitt navn, så vet jeg at det er utrolig vanskelig å lage godt teater, veldig vanskelig. Å lage virkelig godt teater er nesten umulig, sier Fosse ærlig før han legger til.

– Håpet mitt er alltid at det vidunderlige skal skje, og av og til skjer det, sier lyrikeren og smiler.

«Andvake» settes opp i samarbeid med Festspillene i Bergen og er en del av programmet for vårens store kulturelle happening i Bergen sentrum. Festspillene blir åpnet av de kongelige onsdag 23. mai.

Artikkeltags