Trioen fra Bergen arkitekthøgskole hadde ikke sett for seg at deres første betalte arkitektoppdrag skulle involvere å måtte sette seg inn i bakekunstens hemmeligheter.

– Vi hadde aldri bygget pepperkakehus før, så mye av tiden ble brukt til å lære oss hvordan vi skulle få det til å stå, forteller Alvar Ekhougen (22) til BA.

Sammen med Tina Athari (21) og Katarina Kierulf (21) fikk han 12.000 kroner fra Kode for å gjenskape de fire museumsbyggene til Pepperkakebyen.

– Det var veldig gøy, men også stress. Vi begynte arbeidet tirsdag og leverte fredag. Det ble lange dager, sier Athari.

Tok det useriøse seriøst

Studentene gikk grundig til verks. De klarte å mase til seg plantegningene til byggene, og brukte Google Earth for å få avstandene helt nøyaktige. Resultatet er nesten perfekte kopier i størrelsesforhold 1 til 100.

– Det ble et populært prosjekt på skolen. Siloen luktet pepperkake, og vi hadde en stor skål med avkapp som alle forsynte seg av. Rektor ga oss råd, og lærerne hjalp oss fordi de hadde dårlig samvittighet for å ta beslag på tiden vår, ler troikaen.

– De likte at vi tok noe useriøst så seriøst, tror Ekhougen.

De tre fikk tips på veien av Pepperkakebyens egen arkitekt og designer, Kjersti Brakstad.

– Jeg er skikkelig imponert. Fine og rene hus – akkurat som jeg vil ha dem. Samspillet mellom naive og fantastiske bygg som dette gjør Pepperkakebyen sjarmerende, mener hun.