Komiklovner mot rasisme i Norge

Christoffer Schjelderup (t.v.) Sjur Koppen, Jan Tore Kristoffersen og Grim Moberg går på scenen onsdag for kampen mot rasisme. Foto: Silje Haugen

Christoffer Schjelderup (t.v.) Sjur Koppen, Jan Tore Kristoffersen og Grim Moberg går på scenen onsdag for kampen mot rasisme. Foto: Silje Haugen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter et ublidt møte med rasisme i sosiale medier bestemte komikerne seg for å ta affære. Arrangerer stand up mot rasisme i tre byer onsdag.

DEL

– Vi ønsker å belyse hva som finnes der ute av ekstreme meninger og farlige holdninger. Derfor bestemte vi oss for å gjøre et show ut av det, sier komiker og arrangør Christoffer Schjelderup ved Stand Up Bergen til BA.

Han forteller at det hele startet med at flere komikere over hele landet gikk inn på en lukket nasjonalistisk gruppe på Facebook og kom i kontakt med det de mener er rasister og ekstreme nasjonalister i Norge.

– Vi ble medlem fordi vi ønsket å ta til motmæle mot det som ble skrevet og ytret i disse gruppene. Vi ønsket å være en motvekt, forklarer komiker Grim Moberg.

Ifølge komikerne var dette til ingen nytte.

– Ble kastet ut

– Det var ikke mulig å argumentere med disse menneskene og det var skremmende å lese hvilke tanker enkelte gjør seg, sier Schelderup og viser til påstander som at alle muslimer er parasitter og at redningsforsøkene av flyktninger i Middelhavet burde stoppes.

– Noen går også svært langt i å hylle Anders Behring Breivik, sier Schjelderup.

Etter å ha blitt kalt komiklovner, landsforrædere og kastet ut av forumene én etter én, bestemte de seg for at dette måtte de bruke til noe konstruktivt.

– Overraskende og trist

– Som komikere har også vi vår rolle å spille i samfunnet, og belyse vanskelige temaer er en av dem, sier Moberg.

Alle er de oppgitte over slike ekstreme holdninger fremdeles finnes i så stor grad i samfunnet vårt i dag.

– Jeg trodde jo egentlig at dette var blitt svært upopulære meninger etter terroren 22. juli. og kanskje er det det. Men jeg er overrasket over hvor mye som finnes der ute. Om det er fordi det er et økende problem eller at det bare er lettere tilgjengelig enn før, vet jeg ikke, men det er trist, sier Moberg.

Pengeinnsamling

Alle ser de frem til onsdagens show på Ricks.

– For oss handler det om å vise at slett ikke alle har slike holdninger og sette fokus på problemet, sier Sjur Koppen.

Schelderup forklarer at det også blir en pengeinnsamling hvor overskuddet vil bli gitt til antirasistisk arbeid.

Showet arrangeres i Bergen, Oslo og Trondheim onsdag.

– Vi kan ikke endre folks meninger og det forventer vi heller ikke å gjøre, men forhåpentligvis kan vi komiklovner gjøre noe som er positivt med det likevel, avslutter Moberg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken