Bergens nye musikalske stolthet, Kygo, kan bli hovedpersonen i morgendagens musikkutdeling i Oslo Spektrum. Kyrre Gørvell-Dahll er nominert fem ganger i til sammen fire kategorier, henholdsvis i Årets Nykommer, Årets Produsent, Årets Musikkvideo og to ganger i kategorien for Årets Låt. Låtene «Stole the Show» og «Firestone» konkurrerer mot blant annet Auroras «Running With the Wolves».

Tidligere denne uken annonserte Kygo at han ikke ville stille på Spellemann da han skal opptre på X-Games i USA.  24-åringen er tydelig i vinden og i går ble det kjent at han arrangerer sin helt egne festival i Bergen. Cloud Nine Festival heter den og vil foregå på Plenen eller Koengen i august.

Fire priser til Vaular?

En annen sentral bergenser som fra før allerede har hanket inn fire Spellemannpriser, er rapperen Lars Vaular. Både i 2010 og i 2011 vant han to priser, i kategoriene Hiphop, Årets Innovatør og Årets Låtskriver.

I denne omgang er han nominert til Årets Album for platen 666 Alt, i tillegg til Årets Tekstforfatter, Årets Produsent og i kategorien Urban. Han kan dermed potensielt gli forbi elektronikaduoen Röyksopp i antall priser tatt med hjem til byen mellom de syv fjell.

Det er altså duket for en stor kveld for artistene fra Vestlandets hovedstad, særlig når sangfuglen Aurora, saksofonisten Møster! og rockejentene Razika også har mulighet til å ta med seg en Spellemann hjem. Det samme har metalbandet Enslaved for albumet «In Times».

Mestvinnende bergensbaserte duo

Svein Berge og Torbjørn Brundtland er duoen bak elektronikanavnet Röyksopp. Begge er født og oppvokst i Tromsø. Det var der de startet å eksperimentere med musikken, men det var først da de flyttet til Bergen at Röyksopp ble født.

I 2001 vant de sine to første priser i kategoriene Elektronika og Årets Musikkvideo. Samme år vant bergenstrioen Ephemera prisen for Årets Pop-Album. Etter dette vant de priser i 2002, 2005 og sist i 2009. I år Tromsøguttene nominert i kategorien Årets Musikkvideo.

Like i hælene på Röyksopp, på listen over bergensere eller bergensbaserte musikere med flest mottatte priser, finner vi cellisten Truls Mørk. Sammen med ulike orkestre og andre musikere har han vunnet totalt fem priser, alle fordelt utover 90-tallet.

Lørdagens utdeling

Det er flere som har spådd at Haugesundsgeniet Susanne Sundfør vil stikke hjem med en pris eller to, og kanskje til og med for Årets Spellemann – en kategori man ikke nomineres til, men vinner basert på en avgjørelse fra Spellemann-komiteen. Kygo er også nevnt som en favoritt her.

I tillegg vil nok Karpe Diem hanke hjem en eller flere statuetter lørdag for arbeidet fra sin siste utgivelse «Heisann Montebello».

Spellemann

Et musikkprisutdeling arrangert for første gang i 1972.

Spellemann deler ut priser for arbeid gjort året før. Spellemann 2016 deler dermed ut priser for musikk utgitt i 2015.

Første gang en bergenser vant pris var i 1977 da Jan Eggum vant sin første Spellemann i klassen som da het «Opphavsmann».

Den mestvinnende artisten er pianisten Leif Ove Andsnes med ti priser totalt. Etter ham har både a-ha og Oslo-Filharmonien vunnet ni priser, Ole Ivars åtte og Odd Børretzen syv.

Bergensbaserte musikere som kan vinne i år er: Kygo, Lars Vaular, Aurora, Møster!, The Megaphonic Thrift, Razika, Röyksopp, Enslaved og Erik Moll.