Blottlegger sjelen

Tror og håper på et herlig 2019: Christoffer Schjelderup mener det er mye å glede seg til det kommende året. Og humoren til komikerne er i ferd med å bli strippet for klisjeer, synes han bidrar til originalt stoff.	FOTO: KRISTOFFER WESTERGAARD

Tror og håper på et herlig 2019: Christoffer Schjelderup mener det er mye å glede seg til det kommende året. Og humoren til komikerne er i ferd med å bli strippet for klisjeer, synes han bidrar til originalt stoff. FOTO: KRISTOFFER WESTERGAARD Foto:

Christoffer Schjelderup tror komikere blir morsommere siden de blottlegger sjelen sin mer enn før. Og så tror han at 2019 blir superbra for Stand Up Bergen.

DEL

BA har møtt komikeren som det siste året har vært opptatt med ting som tro, hat og ærlighet. Schjeldrup har troen på at latterkulene vil sitte løst på Ricks gjennom hele 2019.

Netflix-special

– 2019 blir et superbra år for oss! Sigrid Bonde Tusvik kommer jo nå i januar. Vi var vel de første som booket henne som headliner på Kvarteret i sin tid. Hun har riktignok kommet over for å besøke oss noen ganger, men nå har hun blitt såpass kjent så det har vært litt mer jobb å få booket henne, sier Schjeldrup.

– Ja, og så kommer Adam Schjølberg for første gang. Han har jeg mast på lenge!

Og det kan se ut som at Stand Up Bergen har hentet inn de som får folk til å le om dagen. Ringrever som Tommy Steine og Zahid Ali tar turen, og i slutten av januar kommer det en nokså celeber løgnas langveis fra.

– Vi har en amerikaner som heter Rory Scovel, en av mine favoritter. Amerikanerne er som regel ganske vanskelige å få over fordi de har så vanvittig mye management, men vi fristet Scovel med Bergen by. Han var med i den siste filmen til Amy Schumer og har en egen special på Netflix, sier Schjeldrup, som var redd for at amerikaneren var hakket for stor for Ricks.

– Men det gikk. Prisen vi betalte for ham er kanskje ikke helt proporsjonal med statusen hans i Norge, men det får så være.

Dyrker frem de lokale

Storheter som Dylan Moran har tidligere besøkt Bergen, men ikke gjennom Ricks. Schjelderup mener hovedfokuset til klubben er å dyrke frem lokale komikere.

– Comic Soul har jo invitert en del store navn til Bergen. Vi er riktignok ikke fremmed for større show, men Ricks sitt fokus har først og fremst vært å drive stand Up klubb.

En av de som virkelig har slått gjennom etter å ha prøvd seg på scenen i Bergen, er Daniel Simonsen.

– Daniel snakker jeg jo mye med. Han er en av mine yndlinger. Her hjemme i Norge gjorde han det ikke så fryktelig bra. Det gikk mye i veldig personlige historier uten punch-line, så det var flere som lurte på hvorfor jeg i det hele tatt lot ham ut på scenen. Men nå er han stor i USA og fast innventar på Comedy Central. Og der er nåløyet trangt, spesielt nå som konkurransen er så stor, forteller Schjelderup.

Han mener det finnes flere kanaler å nå gjennom med humoren sin i dag, men sier også at det er flere som kjemper om publikum.

– Her i Norge har man mange muligheter til å nå ut dersom man har lyst til å være morsom: sosiale medier og stand up-klubber, som det blir stadig flere av. Det kryr jo av dem i Oslo. Samtidig så er det flere som driver med humor, og da er det gjerne ikke like enkelt å slå gjennom.

Schjelderup ser at flere av dem som prøver seg på Humorlaboratoriet, konseptet hvor ferske standupere kan prøve seg med materialet sitt på Vaskeriet, er mindre redde for snakke om det personlige foran publikum.

– Jeg synes at humoren bare blir bedre og bedre. Den blir mer og mer personlig og folk blottlegger sjelen sin mer enn før. Da blir det veldig originalt. Ikke like mange klisjéer liksom.

Artikkeltags