Gå til sidens hovedinnhold

Stiller ut skaller

Artikkelen er over 6 år gammel

– I tillegg til at utstillingen trekker en del tråder bakover i mitt kunstnerskap viser den også litt av hva jeg kommer til å jobbe mer med fremover, og det er blant annet disse skallene, sier kunstner Torild Stray.

Stray, som i over 20 år bodde og jobbet som kunstner i New York har de siste årene igjen hatt base i Bergen. På lørdag åpner hun utstilling «Scapes & Skulls» på Galleri Langegården.

Det norske

Utstillingen består av 15 nye malerier og fire ulike dyptrykk produsert i Strays fabrikkatelier i Ytre Sandviken. Det er fem år siden sist hun stilte ut på Langegården.

– Jeg har nok blitt mer influert av det norske de siste årene. Det kan sees igjen i paletten. Jeg har jo også jobbet nærmere naturen, ute på Radøy, og da har både palett og lys utviklet seg litt. Det vestlandske stemningsleie har fått en ny innflytelse på arbeidet mitt, rett og slett.

– Du kan kalle dette for en forlengelse av New York-bildene som jeg laget i World Trade Center, sier Stray.

På slutten av 1990-tallet ble nemlig Stray invitert til å jobbe i et atelier i World Trade Centers nordtårn, sammen med andre kunstnere gjennom studioprogrammet World Views.

Hun viste også et bilde, det fem meter lange «NY Metamorphosis», fra denne perioden i utstillingen «Time Warp» på Bergen Kjøtt i 2013.

Har har studert ved Strykejernet Kunstskole i Oslo, Nordiska Konstskolan i Finland, Valand Konstakademi i Sverige i tillegg til New York Studio School of Drawing, Painting & Sculpture. Hun har også studert Kunsthistorie på UiB.

Gjennom sin karriere har Stray jobbet både med installasjoner, video og skulpturer i leire. Hun har også jobbet med såkalte found objects, men det er maleriet som er hennes uttrykksform.

Pendler

Fortsatt pendler hun mellom Bergen og New York og samtidig som utstillingen åpnes av Bodil Friele i Bergen på lørdag henger fortsatt verker signert Stray på The Sidney Mishkin Gallery på Manhattan. Der deltar hun på fellesutstillingen «Small works Baruch». Verkene som skal vises på Galleri Langegården har blitt til de to siste årene.

– Dette er en videreføring av bylandskap, naturelementer og figurer som jeg har jobbet med i alle i år, sier Stray som skal fylle tre rom på galleriet.

I det ene rommet viser også hun sine etter hvert karakteristiske skaller - og malerier av skaller.

– I tillegg til at utstillingen trekker en del tråder bakover i mitt kunstnerskap viser den også litt av hva jeg kommer til å jobbe mer med fremover, og det er blant annet disse skallene.

Utstillingen står til 10. mai og dagen før, 9. mai, skal Stray snakke om verkene under et arrangement på galleriet.

Kommentarer til denne saken