– Det spøker her inne

I dag og i morgen kan du få med deg jubileumsforestillingen, «Damen på loftet» i Fana kulturhus. Sistnevnte fyller ti år i år, og er i sentrum av kulturdagene i Fana og Ytrebygda neste uke.

I dag og i morgen kan du få med deg jubileumsforestillingen, «Damen på loftet» i Fana kulturhus. Sistnevnte fyller ti år i år, og er i sentrum av kulturdagene i Fana og Ytrebygda neste uke. Foto:

Ti år med kulturhus i Fana blir feiret med storslått jubileumsforestilling denne helgen.

DEL

Byens sørligste kulturhus ligger på Nesttun. De siste ti årene har huset vært en viktig institusjon for det sceniske frilansmiljøet i Bergen, og nå skal kulturhuset feires.

Kulturuken

Fra lørdag og helt til neste søndag er det kulturdager i Fana og Ytrebygda.

Jubileumsforestillingen «Damen på loftet» spilles denne helgen. Det er Veslemøy Fluge Berg som har skrevet stykket.

– Dette er en bestilling i anledning tiårsjubileet til Fana kulturhus, sier Fluge Berg og smiler.

Hun har tatt med seg så mange aktører som mulig på scenen denne helgen, og kan nesten ikke vente med å røpe den store hemmeligheten til bygget.

– Du vet, det spøker på loftet her inne.

Dame som går igjen

Lykke Kristine Moen skal spille en 100 år gammel dame i stykket. Hun bekrefter at det spøker på loftet til Fana kulturhus, med et bredt smil og etter alt å dømme lygekryss på ryggen.

– Ethvert kulturhus har en som går igjen i bygget, sier hun og gliser.

Veslemøy Fluge Berg bygger på historien om spøkeriet.

– Stedet var hjemsøkt helt siden det var ullfabrikk her, som var i perioden 1888 til 1958, forteller dramatikeren.

Lykke spiller kvinnen som har levd hele livet i bygget, og sett gjennom hennes øyne får publikum oppleve bygget og stedets historie.

– Vi feirer hundreårsdagen til denne gamle damen, og så ser vi tilbake på livet hennes her, forteller Lykke.

Både Moen og Berg har brukt Fana kulturhus i flere år, og begge ser på stedet som en sentral kulturell institusjon, spesielt for scenefrilanserne i byen.

– Kulturhuset ligger veldig nært byen, bare noen stopp unna med Bybanen, forteller Berg. Hun har satt opp en rekke stykker på scenen gjennom årene og mener at kulturhuset er veldig godt tilrettelagt for alle brukergrupper.

– Da Fana kulturhus kom for ti år siden, var det en gavepakke for frilansere som oss, sier Berg.

Kulturdager siden 1996

Bergen kommune er inndelt i fem kulturdistrikt: Fana og Ytrebygda, Fyllingsdalen og Laksevåg, Bergenhus og Årstad, samt Arna og Åsane.

– Alle unntatt sentrumsbydelene har sine egne kulturdager, sier Signy Lyngsgård til BA.

Hun er avdelingsleder for Fana kulturhus, og sjef for kulturdagene i Fana og Ytrebygda.

– Vi har aktiviteter spredt rundt i begge bydelene. Her kan du gå på utstillinger, konserter og teater. Det er utallige tilbud til både store og små den kommende uken, sier Lyngsgård.

Hovedarenaene er Fana kulturhus og Hordamuseet.

Mens kulturdagene i Fana og Ytrebygda blir arrangert kommende uke, nærmer det seg kulturdagene for de andre bydelen også.

For Fyllingsdalen og Laksevåg er det kulturdager 19. til 27. oktober og i Åsane foregår kulturdagene fra 25. oktober til 3. november.

En liten smakebit

Her er noen smakebiter på du kan oppleve i kulturdagene til Fana og Ytrebygda:

Denne helgen kan du være med på tegnekurs på Galleri Skjold. Søndag kan du få med deg «Arven etter vikingane» på Hordamuseet.

Lørdag 26. oktober spiller Fana jazzklubb i Fana kulturhus og dagen etter kan du oppleve «Tid for farger» med Einar Nilsson fra «Tid for hjem» og Skjold Nesttun Janitsjar.

Artikkeltags