Gå til sidens hovedinnhold

Norsk kunst til 11. september-museum i New York

Artikkelen er over 3 år gammel

Et bilde av den norske kunstneren Torild Stray blir del av kunstsamlingen og den permanente utstillingen på 11. september-museet i New York.

Kullbildet «New York Metamorphosis» har en spesiell historie – det ble nemlig laget i nordtårnet i World Trade Center, hvor Stray jobbet i et atelier på slutten av 90-tallet. Tårnet raste sammen under terrorangrepet i 2001, men bildet var da trygt bevart i Norge.

– At dette bildet nå skal få komme hjem til New York og tilbake til Ground Zero er fantastisk. Jeg har vært fast bestemt på at det hører hjemme i New York. Det har vært en årelang prosess å få denne avtalen til, og jeg gleder meg nå over endelig å kunne dele denne fantastiske nyheten med det norske folk, sier kunstneren i en pressemelding.

Bildet skal etter planen overrekkes til museet på en seremoni i mars.

– Dette betyr mye for meg. Det er en anerkjennelse av meg som kunstner, sier Stray.

«New York Metamorphosis» er et panoramabilde av New York by sett fra nordtårnet. Bildet er stort, nesten 5 ganger 2 meter – og laget med kullstift.

– Det er et veldig imponerende arbeid, som viser den fantastiske utsikten nordover på Manhattan, en utsikt som tvillingtårnene uten sidestykke tilbød fram til de ble ødelagt 11. september, sier sjefskurator Jan Ramirez ved museet.

Minnesmuseet over terrorangrepet 11. september har siden åpningen for seks år siden hatt over ti millioner besøkende. Det norske arkitektkontoret Snøhetta er blant arkitektene av bygningen.

Les også

Stiller ut skaller

 

Kommentarer til denne saken