Canadiske kokker i lære på Lysverket

Christopher Haatuft får fra november to canadiske lærlinger under seg på Lysverket.

Christopher Haatuft får fra november to canadiske lærlinger under seg på Lysverket. Foto:

Hvordan har det seg at to canadiske kokker ender opp i lære i Bergen? Nokså tilfeldig kan det virke som.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

– Jeg fikk ideen mens jeg spiste på en velkjent restaurant i Vancouver for noen måneder siden, skriver Caitlin Simpson i en mail til BA.

Hun er en canadisk artist, og pågangsdriveren bak de to kokkene Chris Royer og Theo Brisleys to ukers lange opphold i Bergen. Kokkene kjente hun, men det var tilfeldig at de akkurat denne dagen satt bak henne og snakket om Bergen, Christopher Haatuft og Lysverket.

– Jeg kjenner Fredrick fra Datarock som er medeier av Lysverket, så jeg kontaktet ham, skriver hun videre.

Verdien av erfaring

Resten er, som de sier, historie, og for øyeblikket venter to canadiske kokker på å få lære av Lysverkets kjøkkensjef, Christopher Haatuft. Praksisen med lærlinger over korte perioder er ifølge Haatuft selv vanlig.

– Det er som her. De kommer fra steder med små restaurantmiljøer, og må skaffe seg erfaring.

– Det finnes ikke noen etterutdanning i yrket. En kan ikke ta et år på BI i løkskrelling, fortsetter han.

Så selv om de to canadierne allerede er ansatt i kjente canadiske restauranter er erfaringen fra en helt annen matkultur i Bergen uvurderlig.

Haatuft har selv kokkelert flere steder. Blant annet har han jobbet som kokk på den norske ambassaden i Paris og New York-restauranten Per Se som er drevet av den kjente kokken Thomas Keller.

Les også: Lysverket håpet på Michelin-stjerne

Ambassadører

Haatuft er klar på at det ikke utelukkende er nye matlagingsferdigheter canadierne skal sitte igjen med.

– De må få opplevd Vestlandet. For eksempel ved å bli sendt opp til Voss.

Han forklarer at arbeidsdagen på Lysverket er travel, men at de skal ta vare på canadierne. Det er nemlig slik at for å få spredd norsk matkultur generelt, og spesielt den fra Vestlandet, så må det mer til enn å stå på et kjøkken. Landsdelen må oppleves for å huskes.

– De skal jo senere fungere som ambassadører for Bergen.

En kan ikke ta et år på BI i løkskrelling.

Christopher Haatuft, kjøkkensjef på Lysverket

Gratis på hotell

Simpson, som selv lenge bodde i Bergen, har stått på for de canadiske kokkene. Ikke bare åpnet hun døren til Lysverket. Hun skaffet dem også gratis bopel på Clarion Hotel Oleana.

– Vi fikk en forespørsel om dette fra Caitlin, og sa ja, sier Monica Rekdal.

Lysverket og Clarion har allerede et samarbeidsprosjekt gående, så dette er bare et steg videre, forklarer hun.

... men de må nok vente litt lenger.

Artikkeltags